Site icon

Bez Marca Marqueza na Red Bull ringu

HRC je potvrdio da Marc Marquez sigurno neće nastupiti na prvoj MotoGP trci koja se narednog vikenda vozi u Austriji

Foto: HRC

HRC je zvanično potvrdio da Marc Marquez sigurno neće voziti na prvoj od dve MotoGP trke na Red Bull ringu koja se vozi u nedelju 16. avgusta, i da će na njegovom motociklu biti test vozač tima Stefan Bradl. Kako je tim objavio, plan za prvu trku u Austriji je da Alex Marquez nastavi da rešava svoj najveći problem, a to je ponašanje pneumatika tokom trke, dok će Bradl najverovatnije testirati nove delove u uslovima trke. Da li će se Marquez pojaviti na stazi za drugu trku u Austriji još je nepoznato, a tim kaže da je moguće, ali ne i sigurno. Španski šampion se oporavlja od preloma nadlaktice i druge operacije koja je bila neophodna da bi se zamenio titanijumski fiksator kosti, koji je Marquez oštetio otvarajući nezgodnim pokretom prozor na svojoj kući.

Foto: HRC

Kako je potvrdila treća ovogodišnja MotoGP trka u Brnu, Honda je potpuno zavisna od starijeg Marqueza, obzirom da plasman u kvalifikacijama na pretposlednje i poslednje mesto svakako nije ono što tim koji brani titulu šampiona želi. Ni u trci vozači fabričkih Hondi nisu bolje prošli. Alex Marquez je završio 15., a Bradl poslednji, 18.

Foto: HRC

Istovremeno, i drugi timovi traže put do što više opena u dve trke koje će se vikend za vikendom voziti u Alpima. Iako su mnogi unapred videli Fabia Quartarara kao pobednika treće ovogodišnje trke, ispostavilo se da se Francuz u Brnu ozbiljno mučio sa svojom Yamahom.

Foto: Petronas SRT

Kako je sam rekao, loše je počelo u petak na slobodni treninzima, u subotu na FP4 je mislio da je nešto pronašao, ali su se problemi sa brzinom i potrošnjom zadnjeg pneumatika vratili u trci, pa je završio tek na sedmom mestu. Jedina dobra vest po Quartarara je da je njegov trenutno najveći rival, Maveric Vinales završio još lošije, tek na 14. poziciji. Iako je Quartararo optimista pred trke u Austriji, tradicionalno Yamaha YZR-M1 ima problema na brzoj stazi na velikoj nadmorskoj visini, a sa malim brojem krivina.

Foto: Gold & Goose/Red Bull Content Pool // AP-24NJN1DBD1W11 // Usage for editorial use only //

Sa druge strane, Ducati ume da funkcioniše odlično na Red Bull Ringu, što bi mogla bit prilika da Zarco ponovi odlične rezultate, pa čak i da Andrea Dovizioso, kojega su mnogi videli kao kandidata za ovogodišnju titulu, konačno pronađe pravu formu, koje za sada definitivno nema.

Next: MotoGP finale u novembru u Portugalu