Site icon

Stroll se igrao sa pravilima i sada plaća – kaže Ecclestone

Foto: Sport Pesa Racing

Bernie Ecclestone, više nema veze sa Formulom 1, ali ima zanimljive komentare na dešavanja u vezi najbržeg cirkusa

Bernie Ecclestone danas ima 89 godina, od auto trka stvorio je Formulu 1 jedan od najunosnijih i najpopularnijh sportskih događaja na planeti, ali i više nego ozbiljan biznis. Danas omaleni ali super uspešni Britanac više nema nikakve veze da Formulom 1, čak do nivoa da ga aktuelni vlasnici Liberty Media ne želi ni u blizini, ali “stari lisac” je i te kako dobar poznavalac zakulisnih događanja u padoku, pa njegove komentare vredi čuti.

Foto: Racng Point

Najnoviji se odnosi na sagu sa bolidima tima Racing Point, koji previše liče na prošlogodišnje bolide Mercedes-AMG-a, i mnogi, s pravom tvrde da su ne samo uspela kopija, nego da su nastali po originalnim projektima koje je Lawrence Stroll kupio od Mercedesa. Šta više, pominje se i da je bivši član tima otkrio nedozvoljeni transfer projekata, a za sada, Racng Point plaća kazne za nedozvoljene uvodnike vazduha za zadnje kočnice. Bizarni deo cele situacije je da su inkriminisani uvodnici vazduha tehnički legalni, ali da su prekršena sportska pravila, zbog čega je RP već platio 400.000$ kazne i timu je oduzeto 15 poena. Nastavak sage je da Renault i Ferrari traže oštrije kazne, RP20 je i dalje na stazi sa pomenutim uvodnicima, i tvrdi da je neopravdano kažnjen, u čemu je najglasniji vlasnik tima Lawrence Stroll. Iza kulisa cele bizarne situacije ima mnogo toga. Stroll priznaje da je delove nabavljao u sivoj zoni nejasno definisanih pravila i propisa, pravnici kopaju po istim tim propisima, a timovi balansiraju između podrške Recing Pointu, ili onima koji se žele, a u čemu prednjači Renault. Naravno, oni koji sarađuju ili će tek da sarađuju sa Mercedesom su utihnuli, i jasno je da ni Mercedes, odnosno njegov šef Toto Wolff nije nedužan, ali trenutno igra posrednika između svih zaraćenih strana.

Foto: Racing Point F1

A na celu situaciju, kratak i zanimljiv komentar za Auto Motor und Sport dao je Ecclestone. “Stroll nema razloga da se nervira. Racing Point je malo previše “pogurao” pravila i sada mora da plati cenu. Treba da bude zahvalan što je tako lako i jeftino ušao u Formulu 1. U moje vreme nikada ne bi mogao da kupi tim Force India u pola sezone i zadrži sva prava bivšeg tima. Morao bi da krene ispočetka. Racing Point bi bio potpuno novi tim koji bi izgubio prava tima koji je kupio. Stroll treba da bude zahvalan što je što je tako lako ušao u Formulu 1 time što je dobio mogućnost da kupi bankrotirani tim, ali sa svim njegovim pravima. Da sam ja bio odgovoran, krenuo bi od nule naredne sezone sa timom novog imena”, kaže nekadašnji prvi čovek Formule 1.

Next: Andrea Dovizioso ne ostaje u Ducatiju 2021.