Site icon

I Cupra se uključuje u Extreme E

U januaru sledeće godine u Senegalu održaće se prva trka novog Extreme E šampionata, a broj timova polako raste

Od 22. do 24. januara 2021. u Senegalu održaće se prva trka potpuno novog Extreme E. Iza celog projekta stoje ljudi koji stoje i iza sve popularnijeg Formula E šampionata, a broj učesnika takmičenja koje će objediniti ekstremnu offroad vožnju i električne automobile polako raste. Najnoviji prijavljeni učesnici su fabrički tim Cupra, ali i privatni tim koji je prijavio šestostruki šampion Formule 1 Lewis Hamilton
Cupra, sportska marka Seata, ali i cele VW Grupe će podršku za šampionat dobiti u partnerstvu od iskusne kuće Abt Sportsline, a vozač će biti Svetski relikros šampion iz 2016. Mattias Ekström.
Hamilton je svoj tim nazvao simbolično X44 po svom startnom broju iz Formule 1, ali i najavio da on neće biti vozač automobila, mada ne i ko će se takmičiti.

Foto: Continental

Do sada prijavljeni timovi su Veloce Racing, QEV Technologies, Andretti United Extreme E, Chip Ganassi Racing, Techeetah, kao i tim iza kojega stoji HWA partner Mercedes-Benza. I Fisker koji se ponovo pojavljuje ali kao marka električnih vozila najavio je da je zainteresovan za učešće.
U prvoj sezoni svi timovi će nastupati u identičnom električnom off-road vozilu koje se zove Odyssey 21, a proizvodi ga Spark Racing Technology, koja proizvodi i bolide Formule E. Prema najavama, električni offroaderi će do 100 km/h stizati za 4.4 sekundi i imati velike terenske sposobnosti. Osnova im je kavez izrađen od nobijumom legiranih čeličnih cevi, i svi će koristiti Continental pneumatike namenski napravljene za šampionat. Timovi će imati slobodu da sami kreiraju oplate karoserije, kao i pogonski sistem, ali će baterija biti jedinstvena iz Williams Advanced Engineering-a.

Next: WRC pobeda Evansu, Loeb na podijumu