Site icon

Dovizioso završava sa Ducatijem na sudu zbog Yamahe!?

Andrea Dovizioso završava saradnju sa Ducatijem, ali se saradnja neće završiti samo silaskom sa GP20 motocikla nego na sudu

Foto: Ducati

Po spekulacijama koje se mogu čuti iz MotoGP padoka, saradnja Ducatija i Andree Doviziosa se neće završiti silaskom sa GP20 motocikla i srdačnim zagrljajima i to zbog Yamahe. Iako je popularni Dovi uvek odmeren u svojim javnim izjavama, pa čak i sada odbija da daje precizne informacije, u njegovom odnos sa Ducatijem dve trke pre kraja sezone 2020. ne cvetaju ruže. Šta više, iako italijanski vozač, trostruki MotoGP vicešampion sveta nije decidirano negirao ono o čemu se za sada samo priča, po svemu sudeći njegov oproštaj od Ducatija biće na sudu. Glavne konce vuče njegov menadžer, a kao što se da shvatiti problem je oko novca.
Čvor je nastao zbog situacije u kojoj se Ducati saglasio sa sa kažnjavanjem samo proizvođača Yamahe zbog proceduralnog (mada izgleda ne samo proceduralnog) prekršaja u vezi promene ventila u odnosu na homologovane, a ne i vozača ovih motocikala. Na sastanku kojem nisu prisustvovali vozači, Ducati je prihvatio da se kazni proizvođač Yamaha i oduzmu osvojeni poeni, ali ne i vozači. To znači da su po osnovi vozačkih plasmana ostali zabeleženi rezultati na trci u Jerezu koja je bila u pitanju. Međutim, da su kažnjeni i vozači Yamahe Quartararo i Vinales na ovoj trci, najviše bi u smislu poena profitirao Dovizioso kojem bi pripala pobeda, a plasman u MogoGP šampionatu bi drugačije izgledao.

Foto: Gold&Goos/Red Bull Content pool

Međutim, izgleda da Dovija i njegovog menadžera manje bole poeni, a više novčana nagrada koja sleduje vozaču za pobedu, a odlukom Ducatija da prihvati oslobađanje vozača od kazne, direktno je uskratio Doviziosa, a i njegovog menadžera za ozbiljan novčani iznos.
Iako Dovi ne žali ni reč da kaže o ovom slučaju, kaže da će ga menadžer „ubiti“ ako progovori i pokušava da se koncentriše na preostale dve trke, u crvenom timu daleko je od idealnog, i čini se da je svima u timu stalo da se ne preterano slavna sezona što pre završi. Od bilo kakve ideje o osvajanju šampionata, za koju je evidentno postojala mogućnost, odustali su i tim Ducati i sam Dovizioso. Samo, da li su odustali od novca koji je skliznuo iz ruku, po svemu sudeći, odlučivaće sud.

Next: Kvalfikacije u Valensiji – šta je sa fabričkim MotoGP timovima?