Site icon

Ništa od treće MotoGP Honde na startu sezone

Dok traje potpuna konspiracija o oporavku Marqueza, pojavile su se spekulacije da bi Honda mogla imati tri fabrička MotoGP motocikla

Foto: HRC

Gotovo šest meseci nakon nakon povrede, Marc Marquez i dalje ima potpuno imobilizovanu desnu ruku, što se može videti na božićnoj čestitki koju je Španac postavio. I to je sve što se o trenutnom stanju osmostrukog svetskog šampiona u motociklizmu zna. Ne samo da nakon treće operacije nema zvaničnih informacija od strane HRC-a ili tima oko Marqueza, nego nema čak ni spekulacija. Poslednje što je zvanično saopšteno je da je tokom trećeg operativnog zahvata na mestu preloma nadlaktične kosti otkrivena upala na mestu preloma, koja je sprečavala zarastanje. Nakon operacije, Marquez je čak 10 dana proveo u bolnici na terapiji antibioticima, nakon čega je otpušten na kućno lečenje. Nakon toga, nastala je potpuna tišina o oporavku MotoGP vozača fabričkog tima Honda, a u skladu sa tim i bilo kakve procene da li će biti potpuno spreman za narednu sezonu koja počinje krajem marta. Ono što je praktično sigurno, Marquez neće biti spreman za prve predsezonske testove.

Foto: Honda Racing Corporation

Obzirom na nepoznanice o zdravstvenom stanju Marqueza pojavile su se ideje, koje su možda više bile želje da se timu HRC omogući nastup sa tri fabrička motocikla. Kao potencijalni vozač treće MotoGP Honde figurirao je Andrea Dovizioso, koji je bez sedišta za narednu godinu. Šta više, upravo zbog Doviziosa je napravljen ustupak Hondi, kada je 2011. na startu imala tri motocikla, kada se Stoneru i Pedrosi pridružio Dovizioso. Prema tom scenariju, fabričku postavu HRC-a činili bi Pol Espargaro i Dovizioso, a Marquez bi se pridružio kada se potpuno oporavi.
Međutim, od toga neće biti ništa. Dok HRC brine brigu koga i na koji period trena da angažuje zamenu za Marqueza, pa čak da li uopšte treba da je angažuje, šef MotoGP-a Carmelo Ezpeleta je vrlo jasan – neće biti nikakvih ustupaka ili izuzetaka. Honda ima dva mesta za fabričke motocikle i dva ua LCR tim, i na tome će ostati – kaže Ezpeleta. Za prvog čoveka Dorne stvar je zaključena, a na HRC-u ostaje glavobolja kada i koliko će Marquez bit spreman za stazu. Trenutno, na raspolaganju ima Espargara koji tek treba da se upozna sa ne baš jednostavnim RC213V, Alex Marquez će voziti isti motocikl ali u LCR timu, a Stefan Bradl, test vozač tima HRC se nije pokazao dostojna zamena Marquezu. Kako će reagovati HRC, saznaćemo uskoro.

Next: BMW otkrio poneki detalj vatrenog M5 CS