Site icon

Airspeeder Mk3 spreman za trke električnih “automobila”

Za drugi deo ove godine najavljene su prve trke električnih letećih “automobila”, a predstavljen je prvi takmičar

Za drugi deo ove godine najavljen je prvi šampionat električnih letećih automobila koji će se zvati Airspeeder racing serija. Iako nam uopšte nije jasno zbog čega se uopšte pominje automobil u celoj priči, australijski proizvođač električnih vozila predstavo je svog takmičara za budući šampionat. Na prvim trkama koje će se održati ove godine, vozila će biti daljinski upravljana, ali se već za 2022. najavljuje vozač, tačnije, pilot.
Prvi prikazani model nazvan je Airspeeder Mk3, i radi se o letećem vozilu (ne baš letećem automobilu), sposobnom za vertikalno poletanje i sletanjem sa potpuno električnim pogonom, pa sa pravom nozi oznaku eVTOL kategorije (electric vertical take-off and landing).
Australijska kompanija Aluda koja pokazala prvu letilicu biće zadružena za prozvodnju svih 10 komada, koliko je planirano da startuje u prvoj trci. Airspeeder Mk3 ima elektro pogon od 133 KS i maksimalnu brzinu od 200 km/h. Iako ne deluje da je previše snažna, to i nije istina. Sama letilica bez pilota teži samo 100 kilograma, pa ma čak 1.33 KS po kilogramu mase. Proizvođač tvrdi da Airspeeder Mk3 ima samo ram od karbonskih kompozita, ali da će naredna evolucija Airspeeder Mk4 kompletno biti izrađena od karbonskih vlakana, i još lakša.
Iako cela ova priča deluje kao zabava, iza svega se krije više nego ozbiljan projekat. U projektovanje i gradnju samih vozila uključeni su inženjeri kompanija McLaren, Babcock Aviation, Boeing, Jaguar Land Rover, Rolls-Royce i Brabham. Uskoro se očekuju prvi “predsezonski testovi”, kao i saopštavanje datuma prve trke. Zapravo, ove trke će zapravo biti demonstratori i probni poligon za leteća vozila bliske budućnosti na kojima se uveliko radi, a koja bi trebala koliko toliko obezbediti efikasan i brz transport u urbanim gužvama. Alauda je samo je samo jedna od kompanija koja radi na razvoju letećeg “automobila“, odnosno letećeg vozila koje bi trebalo da zameni automobil. Hyundai i Uber već su najavili i pokazali svoje projekte, za poletanje svoje “automobile” spremaju i Porsche, Aston Martin, Airbus i Boeing. Analize kažu da će ovaj sektor letećih vozila do 2035. godine vredeti čitavih 1.5 trilijardi i američkih dolara.

Next: Potpisano – Hamilton ostaje u Mercedes-AMG Formula 1 timu