Site icon

Mercury šokirao nautički svet svojim Verado V12

Mercury je šokirao nautički svet i ponudio mu Verado V12, toliko traženi moćni vanbrodski motor od čak 600 KS

U nautičkom svetu, vanbrodski motori nadvladali su ugradne motore, kako po pitanju dimenzija i specifične snage, tako i činjenicom da štede prostor i neuporedivo su pristupačniji za servis i jednostavniji za zamenu od svojih ugradnih pandana. Jedino gde su ugradni motori bili superiorni je maksimalna snaga, barem tako je bilo do sada, kada su ekstremne V12 jedinice mogle da isporuče i preko 2.000 KS.
Međutim, Mercury je šokirao nautički svet svojim novim Verado V12 monstrumom, radne zapremine od 7.6 litre i okruglo 600 KS. Ova vanbrodska pogonska jednica preti da unese revoluciju u nautički svet. Po mnogo čemu je jedinstvena.
Iako ima relativno uobičajenu DOHC konstrukciju sa po dva bregasta vratila po cilindarskom redu, prva je koja u svojoj čizmi ima dvostepeni automatski menjač. Pri zaokretima, blok i kućište motora ostaju fiksni a pomera se samo kućište menjača sa pogonskom osovinom i elisama na njenom kraju.
Ovim rešenjem dodatno se štedi na prostoru potrebnom za smeštaj motora, a pogotovo pri ugradnji nekoliko jedinica na zrcalo plovila. Proizvođač tvrdi da se novim atmosferskim agregatom postiže čak 20 do 25% veća efikasnost, odnosno specifična potrošnja goriva.
Ni stil koji se jako traži u današnjoj nautici nije zaboravljen, Verado V12 će se isporučivati u Phantom Black crnoj, kao i tri verzije bele boje Pearl Fusion White, Cold Fusion White i Warm Fusion White.
Sada još samo ostaje pitanje da li će nekome pasti na pamet da ovaj agregat ugradi u automobil. Nije nikakva retkost da se agregati iz automobila zapravo koriste u vanbrodskim motorima, kao što to rade Honda i Suzuki.

 

Next: Renault 5 Prototype, prednja svetla koja vam namiguju