Site icon

Porsche Taycan Cross Tourismo i zvanično predstavljen

Porsche je i zvanično predstavio Taycan Cross Tourismo, svoj prvi karavan sa potpuno električnim pogonom

Foto: Porsche

Porsche će novi model nuditi u više verzija, a to su: Taycan 4 Cross Turismo, Taycan 4S Cross Turismo, Taycan Turbo Cross Turismo i Taycan Turbo S Cross Turismo. Novi model je pozicioniran kao “soft-roader” što znači da ima sve uobičajene karakteristike sličnih vozila. Tu spadaju AWD pogon, malo veći klirens od tla, odnosno 20 mm ili 30 mm uz opcioni Off Road Design paket, krovne šine, kao i plastični trim donjeg dela automobila koji treba da daje utisak trajnosti i otpornosti na habanje.

Foto: Porsche

Vazdušno oslanjanje je deo osnovne opreme i omogućava podešavanje visine karoserije u odnosu na tlo. Vožnja po lošim terenima je omogućena finim podešavanjim oslanjanja i “Gravel” modom vožnje za neasfaltirane i zemljane puteve. Ovaj mod vožnje podiže automobil i menja tvrdoću ogibljenja, utiče na ESP i sistem kontrole proklizavanja, pa i na menadžment isporuke snage u cilju optimizacije prijajanja na podlogu.

Foto: Porsche

Zahvaljujući dužem i ravnijem krovu, Porsche Taycan Cross Tourismo nudi više prostora za glave i napred i pozadi u poređenju sa običnim Taycanom. Prtljažni prostor je takođe porastao, a iz Porschea navode 1.211 litara zapremine sa preklopljenim drugim redom sedišta, uz 82 litre prostora ispod “haube”.

Foto: Porsche

Osnovni Taycan 4 Cross Turismo stiže sa 380 KS sa “overboost” opcijom koja snagu podiže na 476 KS uz “launch control”. Ovo je dovoljno za sprint do “stotke” za 5.1 sekundu i maksimalnu brzinu od 220 km/h. Autonomija ove verzije po WLTP merenju iznosi od 389 km do 456 km. Drugi po snazi je Taycan 4S Cross Turismo sa 490 KS, tj. 571 KS u “overboost” režimu koji od nula do 100 km/h stiže za 4.1 sekundu, ima maksimalnu brzinu od 240 km/h i omogućava autonomiju između 388 km i 452 km.

Foto: Porsche

Taycan Turbo Cross Turismo uz 625 KS, odnosno 680 KS u “launch” postavci do “stotke” sprinta za 3.3 sekunde i ima maksimalnu brzinu od 250 km/h. Autonomija ostaje slična kao kod prve dve verzije. Poslednja i najsnažnija verzija je Taycan Turbo S Cross Turismo sa 625 KS, ili čak 761 KS u “overboost” režimu rada koja od nula do 100 km/h stiže za 2.9 sekunde i ima maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Foto: Porsche

Ovaj podatak je još impresiviniji kada se u obzir uzme težina automobila od 2,358 kilograma. Još jedna zanimljivost je da će sve četiri verzije imati “Performance Battery Plus” bateriju kapaciteta 93.4 kWh kao deo osnovne opreme.

Foto: Porsche

Uz lansiranje Taycana Cross Tourismo, Porsche će lansirati i dva električna bicikla. Jedan je eBike dizajniran za uportebu na putu, dok je drugi eBike Cross dizajniran za planinske predele. Porsche Taycan Cross Tourismo u salone stiže na leto sa osnovnom cenom oko oko 100,000 evra.

 

Next: Test: Dacia Sandero Stepway ECO-G 100 – senzacionalno!