Site icon

Toyota (ponovo) pregovara sa Teslom o zajedničkom razvoju?

Prema navodima južnokorejskih medija, Toyota bi se mogla udružiti sa Teslom u razvoju nove EV platforme

Južnokorejski dnevnik Chosun Ilbo je, pozivajući se na izvore iz Toyote, objavio da bi se japanski gigant mogao (ponovo) udružiti sa Teslom u razvoju platforme za električna vozila. Dnevnik navodi da su pregovori počeli još prošle godine i da ulaze u završnu fazu. Fokus ovih pregovora i potencijalnog ugovora je na udruživanju toyotinih inženjerskih kapaciteta i teslinih eksperata u razvoju softvera i kontrolnih jedinica za elektro pogone u cilju razvoja nove platforme koja bi bila korišćena za novim kompaktni crossover ili SUV.
Zapravo, ovo nije prvi put da se Toyota i Tesla povezuju. Japanski gigant je bio jedan od prvih velikih akcionara Tesla Motorsa, ali je svoje kompletno vlasništvo u Tesli prodalo 2016. godine. Šta više, 2012. Toyota je prikazala električni RAV4 koji je koristio pogon Tesle.
Za sada je nepoznanica da li je platforma sa kojom se razgovori dovode u vezu zapravo jeftina platforma o kojoj se već neko vreme priča. Tesla najavljuje električno vozilo koje će koštati oko 25.000 $, što je oko 13.000$ manje od trenutno najjeftinijeg modela Tesla. Elon Musk je najavio da je put do jeftinijeg električnog vozila moguć samo ako se snizi cena baterijskih ćelija.
Činjenica je da se za razliku od nekih drugih velikih proizvođača Toyota nije okrenula ka električnim vozilima, nego svoju pažnju fokusira na hibridne i hidrogenske pogone. Poznat je i stav prvog čoveka Toyote Akija Toyode da je prevelika bura podignuta oko električnih automobila, za koje je razvoj infrastrukture izuzetno skup, složen i dugotrajan. Međutim, i Toyota je uvidela da su električna vozila praktično svih kategorija našla put do kupaca i sve lakše ga nalaze, pa sada, sa zakašnjenjem mora efikasno da reaguje i ponudu svoje EV. U prvoj dekadi ovog veka, što znači do 2025. Toyota je najavila lansiranje čak 10 potpuno električnih modela uključujući i modele koje će uvesti pod svojom luksuznom markom Lexus. Ove godine trebao da u prodaju krene prvi veliko volumenski model Toyote i to SUV segmenta, koji razvija u saradnji sa Subaruom.

Next: Renault uskoro počinje da prima porudžbine za novi Kangoo