Site icon

I Nissan prodao svoje deonice u Daimleru

Nakon Renaulta i Nissan je prodao svoje deonice u Daimleru vredne preko milijardu evra

Nakon Renaulta koji je isto uradio u martu ove godine, i Nissan je prodao svoje vlasništvo u Daimleru. Alijansa Renault Nissan i Daimler razmenili su međusobno deonice pre 10 godina kada su započeli industrijsko partnerstvo. U proteklih 10 godina nastala je saradnja po pitanju pogonskih jedinica, ali i deljenja modela.

Foto: Mercedes-Benz X-Klasse

Po Nissan najupadljivije, mada ne i najuspešnije, bilo je rađanje Mercedes-Benz X-Klase, malo doterane Navare koja je u salone uz znatno veću cenu stigla sa „Trokrakom zvezdom“ na grilu hladnjaka i na upravljaču. Ipak, ovaj projekat nije dugo potrajao, samo dve godine, a Mercedes je 2020. godine odustao od ulaska u sve popularniji pick-up segment, barem tim putem.
Prema informacijama koje stižu iz Alijanse Renault Nissan i Daimlera, prodaja vlasništva neće uticati na nastavak tehnološke saradnje, iako su se pojavile informacije da su odnosi među automobilskim gigantima zahladili. Važno je dodati i da je prema insajderskim informacijama postojalo još nekoliko velikih projekata koji nisu realizovani, pa unakrsno učešće u vlasništvu više nije potrebno. Nissan je prema dostupnim informacijama dobio 69.85 evra po deonici, i u prodaji svojih 1.5% vlasništva u Daimleru zaradio oko 1,2 milijarde evra, dok je Renault nešto bolje prošao, obzirom da je u martu za svoje deonice po 72.41 evro.
Sve tri kompanije tvrde da će saradnju nastaviti, pa čak i proširivati, ali u kom pravcu tek će biti objavljeno.

Next: Luca de Meo i Renault otkrili svoje vizije