Site icon

Preminuo Max Mosley bivši predsednik FIA

Bivši predsednik FIA i FOCA Max Mosley, preminuo je u Engleskoj u 81 godini života

Foto: Reuters

Bivši prvi čovek FIA i jedna od najuticajnijih ličnosti u Formuli 1 Max Mosley preminuo je u 81. godini života. Bivši advokat i trkač amater bio je suosnivač i vlasnik March Engineering koji se u Formulu 1 uključio 1970. godine i uspeo da dođe do dve Grand Prix pobede. Postao je prvo predstavnik svog tima u Formula One Constructors Association (FOCA), gde je uspostavio bliske veze i dobre odnose sa tadašnjim šefom tima Brabham Bernijem Ecclestoneom.
Kao pravni zastupnik FOCA, Mosley je je bio ključna ličnost u borbi za komercijalna prava koju Formula 1 vodila sa FIA. Stvorio je prvu verziju Concorde sporazuma koji je smirio „strasti“ i sukobe u Formuli 1, i bio je ključan u Ecclestoneovoj transformaciji Formule 1 u jedan od najvećih i najprofitabilnijih sportova na svetu.
Mosley je 1993. izabran za predsednika FIA, Svetske Automobilističke Federacije, a tu funkciju zadržao je sve od 2009. godine. Za to vreme Mosley je podsticao komercijalni razvoj Formule 1 i zalagao se za regulativne norme kako bi se unapredila bezbednost u auto sportu. Kroz interes FIA za putnička vozila, Mosley je bio pionir u korišćenju Formule 1 i moto sporta u svrhu promocije i podržavanja EuroNCAP testova i bezbednosnih mera u saobraćaju.
Sa čela FIA Mosley se povukao nakon što su inkriminišuće slike z njegovog privatnog života osvanule na naslovnoj strani News of the World. Mosley je pokrenuo parnicu i dobio sudski spor protiv izdavača revije, zbog povrede zakona o privatnosti, nakon čega je postao jedan od najvećih pobornika prava na privatnost u Velikoj Britaniji.

Next: Predstavljena Cupra Born sportski električni hatchback