Site icon

Prikazan Ferrari 296 GTB sa V6 motorom i 818 KS

Istina je, Ferrari je sa V8 prešao na V6 hibridni pogon, a prvi put je ugrađen u 296 GTB koji je upravo predstavljen

Ferrari se nakon 50 godina i legendarnog Dina, vratio šestocilindarskom motoru, a u pomoć za postizanje snage kakva se očekuje i traži, u pomoć je pozvao hibrid, odnosno elektromotor. Ferrari 296 GTB – brojke u imenu označavaju zapreminu agregata a slova Gran Turismo Berlinetta. Zapravo, pogon je 3.0 (2992 cm³) V6 i prvi je sa “šestakom” još od 70-ih godina prošlog veka sa šest cilindara. Ali nema brige, niko neće ostati razočaran ili uskraćen snagom koju nudi Ferrari 296 GTB.
Ispostavilo se netačno da će Ferrari preuzeti potpuno novi V6 motor od Maseratija, koji se zove Nettuno. Novi Ferrarijev “šestak” je prvi agregat iz Maranella koji ima tubokompresore smeštene između cilindarskih redova, kako bi cela pogonska jedinica bila kompaktnija i imala niže težište. Sa čak 218 KS po litri zapremine, Ferrari tvrdi da je ovo motor sa najvećom litarskom snagom u jednom serijskom automobilu. Od benzinca stiže 654 KS, a uz pomoć elektromotora snage 122 kW na zadnjoj osovini 296 GTB do ukupnih 818 KS i 740 Nm stiže uz pomoć elektromotora. Jedinica sa unutrašnjim sagorevanje koristi konstrukciju cilindara kakvu ima SF90 Stradale, i koristi potpuno nove IHI turbokompresore koj se vrte do 180.000 o/min.
Snaga se do točkova prenosi preko osmostepenog DCT menjača, kakav imaju i SF90 Stardale, Roma, i Portofino. Baterija kapaciteta 7.45 kWh smeštena je ispod poda vozila, i omogućava, prema fabričkjom podatku, do 25 kilometara vožnje na struju.
Sasvim razumno pitanje je koliku masu ima jedan supersportista, u koji je ugrađen plug-in hibridni pogon? Ne mnogo – samo 1.470 kilograma sa sve Michelin Sport Cup 2 R pneumaticima. Samo je 35 kilograma teži od F8 Tributo.
Za stil karoserije, Ferrari tvrdi da je kombinacija jednostavnosti i aerodinamičke funkcionalnosti čiji vrhunac je dostigao 250 LM još 1963. godine. Aktivni zadnji spojler podseća na LaFerrari. Digitalni kokpit je derivat onoga što se koristi u SF90 Stradale, sa kapacitivnim prekidačima i standardnim ekranom ispred suvozača.
A kao što najavismo, niko neće biti razočaran performansama koje donosi 296 GTB – ubrzanje do 100 km/h je za 2.9 sekundi, do 200 za 7.3 sekunde, a maksimalna brzina je preko 330 km/h. Ovaj model lagano nagoveštava i ono što će verovatno stići uz prvi SUV iz Ferrarija. Purosange će najverovatnike koristiti istu, ili veoma sličnu V6 pogonsku jedinicu sa cilindarskim redovima pod uglom od 120°, ali i dodatnim elektromotorima.

Next: Audi e-tron dobija veliko unapređenje već 2022.