Site icon

Šta nas zapravo čeka na Formuli 1 u Silverstoneu

SPIELBERG,AUSTRIA,25.JUN.21 - MOTORSPORTS, FORMULA 1 - Grand Prix of Styria, Red Bull Ring, free practice. Image shows Sergio Perez (MEX/ Red Bull Racing). Photo: GEPA pictures/ Manfred Binder // SI202106250800 // Usage for editorial use only //

Mnogo se priča o eksperimentalnom formatu Formule 1 koji uključuje sprint trku u subotu, a kako će zapravo izgledati F1 vikend?

Foto: GEPA pictures/ Christian Walgram // SI202106260506 // Usage for editorial use only //

Mnogo se diskutovalo i debatovalo o eksperimentalnom formatu trkačkog vikenda koji će po prvi put biti primenjen predstojećeg vikenda na trci Formule 1 u Engleskoj na stazi Silverstone. A kako će zapravo izgledati format Formule 1 koji za cilj ima da izazove više uzbuđenja i za publiku, samim tim i interesa koj treba da povrat poljuljani rejting “Najbržeg cirkusa” na planeti, koji je su loše odluke rukovodstva i apsolutna dominacije jednog tima i vozača koja traje već godinama ozbiljno poljuljali.
Uobičajeni trkački vikend Formule 1 podrazumeva dva slobodna treninga u petak, jedan slobodni trening u subotu kada u i kvalifikacije podeljene u Q1, Q2 i Q3, čime se definiše startni poredak za trku u nedelju, pre koje više nema izlaska na stazu, od kada je ugašen u MotoGP-u još uvek postojeću warm up.
Vikend koji sledi izgledaće ovako:
Petak: Prvi slobodni trening vozi se od 15:30 do 16:30 časova po našem vremenu
Petak: Kvalifikacije u formatu Q1, Q2, Q3, voze se od 19:00 do 20:00 časova po našem vremenu
Subota: Slobodni trening vozi se od 13:00 do 14:00 časova
Subota: Sprint kvalifikacije (Sprint trka) voze se od 17:30 do 18:00 časova
Nedelja: Glavna trka vozi se od 16:00 časova po našem vremenu

Sistem bodovanja glavnoj trci ostaje isti kao do sada, ali tri prvoplasirana u sprint trci dobijaju jedan, dva ili tri poena. Timovi nemaju ovezu zamene pneumatika tokom sprint trke. Plasman u sprint trci, odnosno “Srint kvalifikacijama” kako Formula 1 službeno naziva trku u subotu, određuje startni poredak za trku u nedelju.
Nakon trke za veliku nagradu Engleske, ovakav probni format biće održan na još dve trke ove godine.

Next: Predsednik Toyote Adria uručio pismo dobrodošlice u Japan Olimpijskom komitetu Srbije