Site icon

Harley – Davidson e-bicikli stižu u prodaju u Evropi

Samo što je zakoračio u “Adventure” segment motocikala, Harley – Davidson je zakoračio i u još nešto novo – e-bicikle

Samo što je kročio na nepoznat teren svojim prvim “Adventure” motociklom Pan Americana i uveo novi Revolution Max agregat, Harley-Davidson se zaputio i u još jednu, mnogo lakšu kategoriju – e-bicikle, koji su zapravo svetlost salona trebali videti još u oktobru prošle godine.
Zovu se Serial 1, i stilom se naslanjaju na prvi ikada Harley motocikl iz 1903. godine, što ne znači da uz retro stil ne ide visoka tehnologija. Ram je od aluminijuma načinjen tehnologijom presovanja vodom, a baterija u ramu je litijum jonska, kapaciteta od 529 Wh ili 706 Wh. Harley će kupcima u SAD i Evropi ponuditi dve verzije Serial 1 bicikala – MOSH/CTY i RUSH/CTY.
Oba modela koriste pogon preko remena od ugljeničnih vlakana, i elektromotora smeštenog u centralnoj glavi. MOSH/CTY je bazni model, nema reduktor prenosa (menjač) a uz svoj motor od 250 W i tri moda vožnje može da dohvati brzinu od 33 km/h, a uz manju bateriju pređe od 60 do 170 kilometara. Za punjenje prazne baterije potrebno je 4 časa i 45 minuta. Cena koja se za sada navodi za Evropu je 3.499 evra.
Drugi Serial 1 model je mnogo ozbiljniji RUSH/CTY i ima premijum elemente kao što su četvoroklipne disk kočnice, instrument tabla, veća baterija od 706 Wh, koja se puni preko šest časova, ali i donosi autonomiju od 170 kilometara, mada se u STEP-THRU verziji RUSH/CTY može kupiti i sa manjom baterijom dovoljnom za 140 kilometara za 4.700 evra.
Samo za SAD namenjena je vrhunska verzija RUSH/CTY SPEED sa Brose TF Mag elektromotorom, maksimalnom brzinom od 45 km/h i autonomijom do čak 170 kilometara. Spram opreme je i cena, pa RUSH/CTY SPEED u SAD košta 5.600$. Harley-Davidson e-bicikli prodavaće se u dilerstvima zaduženim i za motocikle čuvene američke marke.

Next: Alpine kuburi sa izduvnim sistemima