Site icon

Ford Mustang Mach-E se obrukao na testu severnog jelena

Ford Mustang Mach-E se propisno obrukao na testu severnog jelena koji ne može da savlada ni sa malom brzinom

Ford Mustang Mach-E je prvi električni model koji je Ford ponudio kupcima i svakako mi nije lako. Ne samo što treba da ubedi kupce kako je elektro pogon bolji od motora sa unutrašnjim sagorevanjem, nego treba i da opravda svoje ime Mustang. Ovo drugo mu definitivno ne uspeva. Iako je osvojio i po neku simpatiju mnogo je ljubitelja legendarnog Mustanga (sa svim svojim vrlinama i manama) koji modelu Mach-E osporavaju pravo da u svom imenu uopšte ma „Mustang“.
Kolege iz Teknikens Värld su poterali Ford Mustang Mach-E kroz test severnog jelena, odnosno manevar oštrog izbegavanja prepreke. Iako i dalje ima onih koji osporavaju ovaj test kao preoštar i nerealna, proizvođači su ga prihvatili kao deo fabričkih testova tokom razvoja vozila. Test severnog jelena svodi se na dve oštre promene pravca kretanja, što bi trebalo simulirati izbegavanje prepreke i povratak u prvobitnu putanju.

Foto: Ford

A Ford Mustang Mach-E se nije uopšte dobro proveo. Već pri brzini od samo 68 km/h zadnji deo je potpuno nemoguće kontrolisati, što ukazuje na dva moguća problema – loš balans vozila i neefikasan ESP sistem. Da može mnogo bolje, na istom testu pokazali su Tesla Model Y koji je zadatak ispunio sa 75 km/h, a pogotovo Hyundai Ioniq 5, koji je sa 77 km/h poligon prošao sa lakoćom.
Neki kažu da je Ford Mustang Mach-E baš ono što Mustang tradicionalno treba da bude, vozilo koje dobro ubrzava a skreće nikako i da je izražena tendencija ka preupravljanju, odnosno driftovanju dobrodošla. Malo trezveniji ipak ovu karakteristiku vide kao opasnu.

Next: Tesla tuži kupca zbog klevete o prevari pri kupovini Modela S