Site icon

Evansu Finski reli i mogućnost do WRC titule

Elfyn Evans vozač Toyote je svoje nade u WRC titulu ponovo otvorio nakon brilijantne vožnje na Finskom reliju i vođstva tokom sva tri dana

Foto // Jaanus Ree/Red Bull Content Pool // SI202110030207 // Usage for editorial use only //

Iako u generalnom plasmanu WRC šampionata sveta vodi Sebastien Ogier, nakon ubedljive pobede na najbržem reliju u kalendaru, „za vratom“ mu je timski kolega iz fabričkog tima Toyota, Velšanin Elfyn Evans.
Veću petak Evans je nakon skromnog početka iu pet uzastopnih pobeda na specijalnim ispitima izbio u vođstvo. Izdržao je sve pritiske od strane Otta Tanaka i Craiga Breena koji voze za fabrički tim Hyundai, i na kraju relija sebi upisao pobedu sa prednošću od 14.1 sekunde. Iz Finske Evans odlazi maksimalno zadovoljan obzirom na maksimalan broj osvojenih poena, obzirom da je pobedio i na Power stageu. Sa 44 poena, Evans je smanjio prednost svog timskog kolege z Toyote, Ogera na dostižna 24 poena, sa dva preostala relija do kraja WRC sezone 2021.

Foto// Jaanus Ree/Red Bull Content Pool // SI202110030203 // Usage for editorial use only //

Nakon pete pobede u karijeri Evans je rekao da su nakon problema u Estoniji, tokom testova uradili neke izmene na automobilu, i da su od starta Finskog WRC relija imali samopouzdanje i poverenje u automobil. O šampionatu ne brinemo, kaže Evans i kaže da voze reli po reli. Sledeći WRC se vozi u Španiji a Evans kaže da će tek nakon toga misliti na finale.
Vodeći u šampionatu Oger nije imao svoj vikend. Završio je na petom mestu, ali nikada nije bio dovoljno brz da konkuriše vodećima. Pored toga, zaradio je i kaznu od 60 sekundi zbog toga što na specijalnom ispitu nije imao propisno zakopčanu kacigu tokom brzinca u petak.
Predposlednji WRC vozi se u Španiji od 14. do 17. oktobra.
Plasman WRC Finska:
1. E Evans / S Martin GBR Toyota Yaris 2hr 19min 13.7sec
2. O Tänak / M Järveoja EST Hyundai i20 +14.1sec
3. C Breen / P Nagle IRL Hyundai i20 +42.2sec
4. E Lappi / J Ferm FIN Toyota Yaris +58.8sec
5. S Ogier / J Ingrassia FRA Toyota Yaris +2min 54.4sec
6. G Greensmith / C Patterson GBR Ford Fiesta +5min 02.3sec

FIA World Rally Championship (posle 10 od 12 takmičenja)
1. S Ogier 190 poena
2. E Evans 166 poena
3. T Neuville 130 poena

Next: Nova Honda Civic Type R pokazana u formi prototipa