Site icon

Neće se voziti ali je zanimljiv – Nissan Ariya Single Seater

Uporedo sa početkom primanja porudžbina za prvi električni SUV Ariya, Nissan je predstavio atraktivan Ariya Single Seater Concept

Nissan je počeo da prima porudžbine za svoj prvi potpuno električni SUV Ariya, čije isporuke će zapravo krenuti tek sledeće jeseni, a svima koji će strpljivo čekati svoje Ariye, odlučio je da prekrati vreme atraktivnim Ariya Single Seater Conceptom.
Razumljivo da se radi samo o studiji jednoseda, čija karoserija se dobrim delom naslanja na trkački bolid kojim Nissan nastupa u Formula E šampionatu, ali Ariya Single Seater Concept ima vrlo zanimljiv pogon i deli ga upravo sa pomenutim električnim SUV-om. Tačnije, Ariya Single Seater Concept koristi potpuno identičan pogon.
Na našu žalost, proizvođač uz predstavljanje Ariya Single Seater Concept na Nissan Futures događaju nije saopštio tačne pogonske specifikacije, ali možemo da ih pretpostavimo. To bi značilo da je pogon od dva elektromotora sa ukupno 290 kW (389 KS), sa 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta. To je pogon koji pokreće vrhunski model Ariya Platinum+ e-4ORCE AWD, a koji se energijom snabdeva iz baterije od 87 kWh.
Dizajnerski tim koji stoji iza ovog projekta kaže da je inspiraciju našao u bolidu Formule E ali u kombinaciji sa elementima tipičnim za crossover. Zadatak pred dizajnerima je bio da kreiraju čiste i aerodinamički efikasne površine.
Iz marketinga ove japanske marke poručuju da se Nissan usuđuje da uradi ono što drugi ne smeju, i dodaju da je misija Ariya Single Seater Concepta demonstracija sposobnosti pogona koji se ugrađuje u model Ariya.

Next: Formula 1 – Red Bull menja motor Verstappenu?