Site icon

Nissan Z GT500 spreman da zameni GT-R u japanskoj GT seriji

Nissan je krajem ovog leta predstavio novu generaciju svog Z sportskog modela koji će kao svoj prethodnik imati trkačku verziju za japanski Super GT šampionat

Novi Z GT500 trkački automobil će se takmičiti u GT500 klasi, gde će za sledeću sezonu zameniti dosadašnji trkački model baziran na modelu GT-R. Vredno je napomenuti da je isti GT-R došao 2008. godine kao zamena za Z33 generaciju Z modela u najjačoj klasi Super GT šampionata. Nissan Z GT500 je predstavljen tokom specijalnog događaja održanog na Fuji trkačkoj pisti u Japanu.

Iako Nissan nije objavio specifikacije novog trkača, zna se da pravila klase nalažu 2.0 litarski četvorocilindarski turbo agregat sa snagom ograničenom na oko 650 KS. Isti automobili snagu prenose na zadnje točkove putem šestostepenog sekvencijalnog menjača.

Iako još nije ozvaničeno, postoji mogućnost da će se Nissan trkati u slabijoj GT300 klasi sa novim Z modelom kao i sa starijim GT-R-om. Automobili u ovoj klasi su sličniji svojim verzijama homologovanim za saobraćaj. Super GT 2022 sezona počinje u Aprilu na Okayama trkačkoj pisti.

Next: Test: Mercedes-Benz EQA 250 AMG Line