Site icon

Audi S1 E-tron Quattro je jedinstven primerak za Kena Blocka

Audi Sport je pripremio jedinstven Audi S1 E-tron Quattro Hoonitron specijalno za asa ekstremnih sportova Kena Blocka

Foto: Audi

Audi S1 E-tron Quattro Hoonitron baziran je na nedavno lansiranom električnom modelu RS E-tron GT, s tim da je detaljno prerađen kako bi ispunjavao prohteve nekadašnjeg WRC takmičara Kena Blocka. Iako mu je osnova vrlo moderan električni model homologovan za saobraćaj, S1 E-tron Quattro Hoonitron, koji će biti u predstojećem Gymkhana videu, inspiraciju crpi iz modifikovanog reli automobila legendarne Grupe B korišćenog za postavljanje rekorda na Pikes Peak International Hill Climb manifestaciji 1987. godine.

Hoonitron snagu prenosi na sva četiri točka zahvaljujući dva elektromotora, a njegov monokok je napravljen od karbonskih vlakana i uz pomoć svih neophodnih sigurnosnih rešenja ispunjava FIA pravila. Iako snaga elektromotora nije još zvanično objavljena, Ken Block je otkrio da je automobil u stanju da se “zavrti u “krofnu” pri brzini od 150 km/h iz mesta”.

Foto: Audi

Za stajling S1 E-tron Quattro Hoonitrona zaslužan je šef dizajna Audija March Lichte, a kao što je prethodno pomenuto, inspiracija za dizajn je bio Sport Quattro S1 iz 1987. godine. Lichte je kazao da je za ceo projekat bilo potrebno samo četiri nedelje, kao i da je Ken Block imao velik uticaj na dizajn automobila.

Next: Mazda osvežila MX5 za 2022. godinu