Site icon

VW Group ispunila CO2 cilj uz pomoć EV

VW Grupa je ispunila zadati EU cilj emisije CO2 svih proizvedenih vozila u 2021. godini zahvaljujući prodaji električnih automobila

VW Grupa je ostvarila cilj i ostala u dozvoljenim granicama koje je za emisiju CO2 propisala Evropska Unija, zahvaljujući dobroj prodaji električnih automobila. VW Grupa koju čine marke VW, Audi, Porsche, Škoda i Seat postigla je prosečnu emisiju CO2 na nivou svih novo proizvedenih vozila od 118,5 g/km, čime se zadržala 2% ispod dozvoljen granice koju je postavila EU.
Prodaja elektrifikovanih i električnih vozila VW Grupe u 2021. godini dostigla je 472.300 vozila u Evropi, i popela se na čak 64% od svih ukupno proizvedenih vozila. Dobra prodaja potpuno električnih modela kao što su VW ID3 i ID4, Cupra Born, Audi Q4 e-tron i Porsche Taycan, definitivno je pomogla da CO2 „otisak“ ostane ispod propisane granice od strane EU, nakon koje proizvođač plaća visoke finansijske penale.
U odnosu na ukupnu proizvodnju, prodaja električnih i plug-in hibridnih automobila VW Grupe je sa 10% u 2020. godini porasla na 17% u 2021. godini.
Šta više, u odvojenom saopštenju PR služba VW Grupe saopštila je podatak da je ukupna emisija svih proizvedenih vozila još niža i iznosi 113 g/km, dok je dozvoljena granica za EU 119 g/km.
Preostala dva velika nemačka proizvođača, BMW i Daimler još nisu saopštili svoje izveštaje, ali tvrde da preliminarni izveštaji govore da su uspeli da ostanu ispod propisanog i zadatog maksimuma emisije CO2.

Next: Nova Porsche digitalna platforma za povezivanje