Site icon

Extreme E – uzbudljiv početak sezone u pustinji

Extreme E šampionat je počeo uzbudljivim trkačkim vikendom u pustinji Saudijske Arabije uz dosta incidenata

Foto by Carl Bingham / LAT Images

Extreme E šampionat 2022. počeo je uzbudljivim takmičenjem električnih offroadera u pustinji Saudijske Arabije. Desert E Prix nazvan događaj na sličnoj, ali ne i istoj konfiguraciji otvorio je sezonu šampionata čiji prvenstveni cilj je skretanje pažnje javnosti na globalne klimatske promene, ali i istraživanje potencijala elektro pogona u ekstremnim uslovima.

Foto: McLaren media

Iako je već u prvoj sezoni bio pun vozačkih zvezda i legendi auto sporta, uvek ima prostora za još. Šampionatu se priključio i tim McLaren Extreme E tim za koji voze Tanner Foust i Emma Gilmour, dok se tim ABT Cupra pojačao legendom off road vožnje i aktuelnim šampionom Dakar Relija Nasserom Al-Attiyahom.

Foto by Sam Bloxham / LAT Images

U odbranu prošle godine osvojene Extreme E titule RXR tim šampiona Formule 1 Nica Rosberga krenuo je najbolji mogući način – pobedom. Međutim, po reli kros šampiona Johana Kristofferssona i Mikaelu Åhlin-Kottulinsky nije sve išlo glatko i lako. Kroz polufinalne vožnje su se “provukli” zahvaljujući greškama i kaznama konkurenata. Ni debi tima McLaren nije prošao lako uz prevrtanje u polufinalnim nadmetanjima, dok su do fnala u kojem je startovalo pet posada najuverljivije i sa najmanje grešaka stigli Sebastien Loeb i Cristina Gutierrez za tim X44 Lewisa Hamiltona, i Carlos Sainz i Laia Sanz za šapanski Acciona tim španskog reli šampiona Sainza.
Nakon problema i prevrtanja u polufinalu, tim McLaren je u finale prošao preko “Lude trke”, koja donosi dodatnu priliku za prolazak u finale. Međutim i događaje u finalu izrežirao je Tanner Foust, koji je svojim Electric Odissey McLarenom zbog loše vidljivosti od prašine sustigao i udaro u vozilo tima RXR, i nkon toga se isprevrtao. Za debi tim McLaren prvi nastup na Extreme E takmičenju je time završen, a trka je prekinuta.

Foto: Charly Lopez

Restart finalne trke obavljen je sa hendikepom, na osnovu plasmana i zaostataka u trenutku prekida trke. Prva je startovala Laia Sanz, iza nje Cristina Gutierrez, pa Kristofferson, ali je švedski šampon ponovo izveo svoju magiju, nalazio drugačije putanje i na kraju svom timu doneo pobedu na Desert E Prix-u. Drugo mesto pripalo je posadi Sainz/Sanz, a treće Loebu i Cristini Gutierrez.
Naredna trka Extreme E šampionata vozi se 7. i 8. maja na Sardiniji.

Next: MotoGP – Ducati i Bagnaia zajedno do 2024.