Site icon

Nissan Juke od leta bogatiji za hibridni pogon

Nissan Juke će od leta kupcima biti ponuđen sa potpuno novim hibridnim pogonom, ali ne istim kakav koristi Qashqai

Nissan Juke od leta stiže u salone sa potpuno novim hibridnim pogonskim sistemom, odnosno Juke Hybrid izdanju. Za razliku od modela Nissan Qashqai čiji 1.5 litarski benzinac pogoni samo generator i nema nikakve veze sa točkovima, Juke će dobiti drugačiju pogonsku grupu.
Osnova je 1.6 litarski benzinac, koji radi u saradnji sa dva elektro motora. Benzinac isporučuje svojih 94 KS, pomaže mu elektromotor od 49KS (36kW) i starter-generator sistem sa 20 KS, a celom sistemu pridružuje se i 1.2 kWh baterija.
U zavisnosti od režima vožnje, uslova i potrebe za snagom, pogonska grupa koristi nekoliko režima rada, povezujući se redno, paralelno i uporedo redno i paralelno, kako bi se isporučila optimalna snaga u datom trenutku ili situaciji. Uprkos maloj bateriji, Nissan tvrdi da je njegov sistem toliko efikasan da se 80% prosečne gradske vožnje može obavljati u EV modu vožnje. Nissan Juke Hybrid iz mesta polazi u električnom modu u kojem može da dohvati maksimalnu brzinu od 55 km/h.
Verovatno najzanimljiviji do novog Nissan Juke Hybrida je njegov prenos. Juke koristi automatik sa niskim trenjem, koji koristi spojnice sa zubima (dog clutches) umesto klasičnih prstenova sa sinhronima. Nissan tvrdi da ovaj menjač može menjati stepene prenosa između četiri za motor sa unutrašnjim sagorevanjem i dva za elektromotore. Menjač praktično nema nikakvu spojnicu (kvačilo). Umesto spojnice, dva elektromotora u kombinaciji sinhronizuju prenosne zupčanike, a fabrika tvrdi da su osećaji u vožnji mekoća, povezanost i odziv pri ubrzanju. Pored toga, Nissan tvrdi da je osećaj u vožnji Juke Hybrid vrlo blizak osećaju u vožnji električnog automobila.
Spolja, Nissan Juke Hybrid jedva da će se razlikovati od klasičnog benzinskog modela. Samo je gril hladnjaka nešto drugačiji, sa manjim otvorima, novi donji deo odbojnika za bolju aerodinamiku i drugačiji zadnji spojler.

Next: Brod sa automobilima koji se zapalio je i potonuo