Site icon

Formula 1 – Amerika dobija i treću F1 trku 2023.

Formula 1 će od 2023. godine dobiti i treću trku za Veliku nagradu u SAD koja će se voziti u Las Vegasu

Formula 1 od sledeće godine u svom kalendaru će imati i treću trku u Americi. Domaćin će biti Las Vegas, i evidentno je da američki vlasnici Formule 1 (Liberty Media), žele da maksimalno iskoriste i komercijalizuju sve veću popularnost najbržeg cirkusa u Americi.
Za razlku od uobičajenog termina, trka u Las Vegasu voziće se u subotu, i biće noćni događaj. Prema onome što je do sada objavljeno, ulična staza će biti duga 6.12 kilometara, imaće 14 krivina, tri duga pravca i prema procenama maksimalnu brzinu od oko 340 km/h. Zbog dužine staze u gradu kocke, trka će trajati 50 krugova. Precizan datum održavanja trke još nije objavljen, ali će biti u novembru mesecu 2023.

Foto: Prsc Twitter

Pored trke u Teksasu na stazi COTA u Ostinu, nove ulične trke koje se ove godine vozi u Majamiju uskoro, već 8. maja, Las Vegas će biti treći domaćin Formule 1 u SAD. Obzirom da je ovogodišnji kalendar već imao u planu 23 trke, ali se zbog otkazivanja VN Rusije za sada smanjio na 22 Velike nagrade, nije poznato da li će 2023. godine Las Vegas biti još jedna trka više, ili će neko od aktuelnih domaćina ispasti iz kalendara. Zanimljivo je da se kao potencijalni kandidati za ispadanje iz kamendara spominju Belgija, Francuska i Meksiko, pa čak i Monako, za koji je ipak najmanja šansa da će ostati bez Formule 1. Mada, pred Monako kao domaćina se postavlja sve više uslova. Ove godine na VN Monaka se ukidaju slobodni treninzi četvrtkom i prebacuju se na uobičajeni petak, a pored toga, F1 sve više insistira na modifikacijama staze u malenoj Kneževini. Stefano Dominecali, CEO Formule 1 tvrdi da bez problema kalendar Formule 1 može imati čak 30 trka, a u redu za čekanje su već mnogi – od druge trke u Kini, preko povrataka F1 u Afriku, pa nadalje. Dominecali je već najavio da neke od trka iz ovosezonskog kalendara neće bit na spisku sledeće, 2023. godine i kaže da tradicija više nije dovoljna da bi se organizovala F1 trka. Belgija kao domaćin je u velikom problemu. Iako je poznata kao domaćin sa velikim brojem gledalaca, a pogotovo u eri Maxa Verstappena, poznata je i po velikim saobraćajnm gužvama, lošoj infrastrukturi i što je najvažnije, manjuku nova. A na žalost mnogih ljubtelja F1, Belgija kao država nema na spisku prioriteta sufinansiranje trke Formule 1.

Next: Dacia Jogger stigla i zvanično u salone u Srbiji