Site icon

MotoGP – pobeda za Bagnaiju u Herezu

MotoGP trka za Veliku nagradu Španije u Herzu pripala je Francscu Bagnaiji vozaču fabričkog tima Ducati

Foto: Ducati

Start trke na stazi Angel Nieto pripao je osvajaču pol pozicije Francescu Bagnaiji, ali se beg vozača Ducatija koji je unapredio rekrd kruga za pola sekunde nije dogodio. Vodeći u šampionatu sveta fabrički vozač Yamahe, Fabio Quartaro je uspeo da zadrži priključak. Kao vodeći dvojac otvaraju prednost, al je iza njhovih leđa borba za pozicije u grupi koju čine Jack Miller, Marc Marquez, Aleix Espargaro koji je loš startovao sa treće pozicije i Joan Mir.
Srednji deo trke nije bio preterano uzbudljiv i bilo je ponajvše čuvanja pozicija, bez preticanja. U tom delu trke Bagnaija i Quartararo maju odličan ritam, skoro pola sekunde brži po krugu od prateće grupe.
Lošu trku u Herezu ima Alex Rins, koji na svom Suzukiju 17 krugova pre kraja imao izletanje sa staze bez pada, nakon kojeg se vratio u trku, ali na začelje. Samo krug kasnije, pad je doživeo Johan Zarco na Pramac Ducatiju, kao i Stefan Bradl, koji je vozio za tim HRC kao “wild card” i testirao RC 213 V.
Miller je na trećoj poziciji većim delom trke imao pritisak od strane Marqueza, međutim odlično se branio, dok je iza njih dvojice, rasplet čekao Espargaro na Apriliji. Na 12 krugova pre kraja trke, Bagnaija je imao relativno veliku prednost ispred Quartatra, koji je takođe na drugoj poziciji bio bezbedan od bilo kakvih napada, sedam sekundi ispred prateće grupe. Međutim, trojac Miller, Marquez i Espargaro, ne odustaje od borbe. Iako počinje da deluje da se Quartararo zadovoljava drugim mestom i lepih 20 poena, 10 krugova pre kraja počinje da podiže ritam vožnje i da se približava Bagnaiji, ali i vozač Ducatija odgovara bržim krugovima.

Foto: Yamaha

Pet krugova pre kraja, u krvini broj pet Marquez napada i obilazi Millera. Ali samo za kratko. Marquez greši par krivina kasnije i obilaze ga Easpargaro za treću poziciju i Miller za četvcrtu. Tri kruga pre kraja, Espargaro pokazuje da je mudro čekao svoju priliku i čuvao pneumatike i napravo osetniju prerdnost ispred Millera. I Quartararo ponovo pojačava, a u poslednja dva kruga Bagnaija i Quartararo ulaze sa 0.4 sekunde razlike.
Trka u Herezu bila je jedna od mirnijih trka za kriterijume MotoGP šampionata. Pobeda je pripala Bagnaiji na Ducatiju, drugo mesto Quartararu na Yamahi, a treće mesto Aleixu Espargaru. U poslednjem krugu Marquez je uspeo Milleru da otme četvrtu poziciju. U šampionatu sbeta, Quartararo je uvećao svoju prednost.
Naredna trka vozi se u Francuskoj na stazi LeMans 15. maja.

1
63
F. BAGNAIA
41:00.554
2
20
F. QUARTARARO
+0.285
3
41
A. ESPARGARO
+10.977
4
93
M. MARQUEZ
+12.676
5
43
J. MILLER
+12.957
6
36
J. MIR
+13.934
7
30
T. NAKAGAMI
+14.929
8
23
E. BASTIANINI
+18.436
9
72
M. BEZZECCHI
+18.830
10
33
B. BINDER
+20.056
Next: Šta se to “krčka” u Mercedes-AMG kuhinji?