Site icon

Formula 1 – VN Azerbejdžana Verstappenu

Formula 1 – trka za Veliku Nagradu Azerbejdžana pripala je Maxu verstappenu u bolidu Red Bull

Foto Mark Thompson/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202206120229 // Usage for editorial use only //

Start osme trke sezone Formule 1 2022. na stazi na kojoj još niko nije ostvaro dve pobede, pripao je Sergiu Perezu, koji je bolje startovao od osvajače pol pozicije Charlesa Leclerca. Max Verstappen je pokušao napad na Leclerca, ali bez uspeha, dok je Carlos Sainz zadržao svoju četvrtu poziciju. Većina vodećih timova odabrala je srednje tvrde pneumatike. Već u trećem krugu, Perez ima preko dve sekunde prednosti ispred vozača Ferrarija, dok se Verstappen drži unutar sekunde iza Leclerca i čeka upotrebu DRS-a.
8. krug, iako na pravcu ima veću maksimalnu brzinu, Verstappen ne uspeva da prestigne Leclerca čak ni uz korišćenje DRS-a, ali ni Perez ne uspeva da uveća svoje vođstvo na mnogo preko dve sekunde. U međuvremenu, Sebastian Vettel se približava Lewisu Hamiltonu u borbi za sedmu poziciju.

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

9. Krug, Carlos Sainz je ponovo van trke, prema prvoj informaciji zbog kvara na kočnicama, a njegovo zaustavljanje prouzrokovalo je VSC, što koristi Ferrari da pozove Leclerca na zamenu pneumatika koja je trajala predugo. Leclerc izlazi na stazu na tvrdim pneumaticima. U prvim krugovima nakon zamene, Leclerc je brži od vozača Red Bulla, koji nisu obavili zamenu. Leclerc je na 12 sekundi iza Pereza i Verstappena.14. krug, Vettel pokušava preticanje Estebana Ocona za osmu poziciju, ali uz prekasno kočenje mora da korist zonu za izletanje. Brzo se vraća u trku, ali gubi dve pozicije. U sledećem, 15. krugu, vođstvo preuzima Verstappen koji bez mnogo borbe obilazi timskog kolegu Pereza. Leclerc na tvrdim pneumaticima ima dobar ritam i sanjuje zaostatak za vodećim dvojcem Red Bulla na manje od sedam sekunci već u 16. krugu.
17. krug – Perez prelazi na tvrde pneumatike, ali sa zamenom koja je trajala preko pet sekundi. Vodi Verstappen, na drugom mestu je Leclerc, treći je Perez sa preko 18 sekundi zaostatka. Četvrtu poziciju drži George Russel, a peti je Alonso.

Photo by Dan Mullan/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202206100336 // Usage for editorial use only //

19. krug i Verstappen prelazi na tvrde pneumatike, a iza Leclerca izlazi sa 13.6 sekundi zaostatka.
U 20. krugu, potpuni debakl za Ferrari – Leclercov agregat završava u oblaku dima! Pogonska grupa koja je sastavljena iz tri pogonske jedinice je otkazala. Verstappenu su širom otvorena vrata ka pobedi. Još jedan otkaz ima Ferrari al u bolidu Sauber Alfa Romeo. Odlični debitant Guanyu Zhoumora da se povuče iz trke sa 10. pozicije. Ferrari ima sve više problema sa pouzdanošću.
Na polovini trke, u 26 krugu, Verstappen vodi, prati ga Perez sa više od devet sekundi zaostatka, na trećoj poziciji je Russel, četvrti je Pierre gasley u Alpha Tauriju, a na petom mestu Hamilton.
33. krug – miran deo trke, osim sporadičnih borbi, ali još jedno odustajanje bolida sa Ferrari pogonskom grupom. Na stazi se zaustavio Kevin Magnussen u bolidu Haas, takođe u oblaku dima. VSC koriste Verstappen i Perez za pit stop i menjaju pneumatike, ponovo najtvrđe. Daniel Rcciardo prelazi na srednje tvrde pneumatike, isto kao i Ocon i Bottas.
U 36. krugu, Hamilton obilazi Tsunodu i penje se na peto mesto, do kraja još 15 krugova. Verstappen ma 15 sekundi pednosti ispred Pereza i 21 sekundu ispred trećeplasiranog Russela. Na stazi praktično nema nikakvih duela, osim što je Tsunodi tim lepljvom trakom “popravio” zadnje krilo, i što je Verstappenu ponovo otkazao DRS, koji i onako nema razloga, a ni protiv koga da koristi.

Foto: Petronas Mercedes-AMG Formula 1 Team / Jiri Krenek

43. krug, Hamilton napada Gasleya za četvrtu poziciju. Franciz se ne da lako, ali Hamilton je neumoljiv. Vozači Mercedes-AMG drže treću i četvrtu poziciju šest krugova pre kraja. Za to vreme tim Ferrari se već spakovao na put za Kanadu gde se sledećeg vikenda vozi deveta trka sezone Formule 1 2022.
Ricciardo i Noris pokušavaju da dostignu Fernanda Alonsa koji je na sedmoj poziciji. Norris traži od tima da ga Ricciardo, koji je ispred, propusti. Vettel je blizu odličnog plasmana na peto mesto, na četiri kruga pre kraja. Rasprava oko pozicija između Norrisa i tima McLaren, koji traži da ga propusti Ricciardo. Dostizanje Alonsa nije uspelo.

Photo by Dan Mullan/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202206100336 // Usage for editorial use only //

Pobeda na Velikoj Nagradi Azarbedžana pripada Maxu Verstapenu, drugo mesto Perezu, treće Russelu. Njegova 25. pobeda, čime je stao uz rame jednom Nikiju Laudi. Verstappen je uvećao prednost u šampionatu, drugo mesto je preuzeo Perez, a na treće mesto pao je Leclerc.
Sledeće nadmetanje u Formuli 1 očekuje nas za sedam dana u Kanadi.
Rezultati VN Azerbejdžana:
1 Max Verstappen Red Bull
2 Sergio Perez Red Bull 20.823s
3 George Russell Mercedes 45.995s
4 Lewis Hamilton Mercedes 71.679s
5 Pierre Gasly AlphaTauri 77.299s
6 Sebastian Vettel Aston Martin 84.099s
7 Fernando Alonso Alpine 88.596s
8 Daniel Ricciardo McLaren 92.207s
9 Lando Norris McLaren 92.556s
10 Esteban Ocon Alpine 108.184s
11 Valtteri Bottas Alfa Romeo Racing 1 Lap
12 Alex Albon Williams 1 Lap
13 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1 Lap
14 Mick Schumacher Haas 1 Lap
15 Nicholas Latifi Williams 1 Lap

Next: Toyoti peta uzastopna pobeda na 24 časa Lemana