Site icon

MotoGP – GASGAS novi tim za 2023. godinu

MotoGP će imati GASGAS novi fabrički tim na startu prve trke sezone 2023., danas je saopšteno na Red Bull Ringu

Foto: Press GASGAS

MotoGP startni poredak prve trke sezone 2023. biće siromašniji za jedan satelitski, ali bogatiji za jedan fabrički tim. Danas je na stazi Red Bull Ring na kojoj su danas počeli slobodni treninzi Veliku nagradu Austrije saopšteno da se se dosadašnji KTM Tech 3 tim pretvara u GASGAS Factory Racing Team, da će tim voditi Herve Poncharal i da će prvi vozač tima biti Pol Espargaro, dok će ime drugog vozača tek biti saopšteno.
Činjenica da je ovako značajna vest saopštena upravo u Austriji nije iznenađenje. Špansku marku GASGAS, osnovanu 1985. godine, u potpunosti je kupio KTM, odnosno Pierer Mobility AG 2020. godine, i od tada je poznata španska marka, a pre scega u tial, MX i enduro motociklima doživela preporod i višestruko uvećala prodaju. Nakon što se u Šampionatu Sveta u motociklizmu GASGAS pojavio u Moto3 i Moto2 klasi, sledeće godine ulazi u kraljevsku MotoGP klasu sa fabričkim timom. Dosadašnji narandžasti KTM Tech 3 motocikli postaju jarko crveni sa dominantnim GASGAS natpisom.
Marka GASGAS biće šesta marka u startnom poretku MotoGP šampionata, a takođe i marka koja je u prethodne dve godina osetila “slast” pobede u Moto3 i Moto2 klasi kroz nastupe vozača za GASGAS Aspar tim.

Foto: Press GASGAS

Hubert Trunkenpolz, član upravnog odbora CMO kaže da je GASGAS MotoGP projekat na duge staze, tim pre što marka GASGAS priprema potpuno novu porodicu drumskih motocikala za koje će kružne trke biti idealna promocija marke.
Herve Poncharal, dobro poznato MotoGP ime, dosadašnji vlasnik i direktor Tech 3 tima, sada je šef fabričkog MotoGP tima GASGAS i ne krije oduševljenje i kaže da je “na sedmom nebu”, dodajući da se izuzetno raduje ponovnoj saradnji sa Polom Espargarom kojega izuzetno ceni kao osobu i vozača i na kojega je ukazivao pre nekoliko godina kao vozača sa velikim talentom i voljom za radom, kada se kao Moto2 šampion sveta priključio Tech 3 timu. Pre toga Poncharal je na specijalnoj konferenciji za medije rekao: “Moram u poverenju da vam kaže da su poslednje dve godine, od kada smo se priključili Pierer Mobility Group najsrećnije godine mog života, i jedva čekam novembar pa da počnemo da živimo kao GASGAS Factory Racing Team”, čime je potvrdio da je napuštanjem statusa satelitskog tima Yamaha učinio dobar potez i po sebe i po svoj tim.

Next: MotoGP uvodi sprint trku