Site icon

MotoGP šampion Sveta 2022. je Francesco Bagnaija

MotoGP sezona 2022. završena je u Valensiji a novi šampion Sveta je Francesco Bagnaija vozač tima Ducati

Foto: Ducati

MotoGP sezona 2022. završena je poslenjom trkom sezone koja je vožena na stazi Ricardo Tormo dugoj 4000 metara sa 14 krivina pored Valensije u Španiji. Novi MotoGP šampion Sveta je Francesco Bagnaija, vozač fabričkog tima Ducati, koji je pobednik i u konkurenciji proizvođača.
U trku je Francesco Bagnaija, vozač fabričkog tima Ducati ušao sa prednošću od 23 poena ispred Fabia Quartarara.
Najbolje je startovao Alex Rins koji je fantastično startovao, a osvajač pol pozicije, Jorge Martin je pao na drugo mesto. Bagnaija i Quartararo su prvi krug zavšili šestoj i petoj poziciji. Quartararo i Bagnaija su bili više nego borbeni i u prvom krugu došlo je do kontakta, i nekoliko međusobnih preticanja iz kojih je bolje izašao Bagnaija.
U drugom krugu od 27 planiranih, već se odvaja vodeća četvorka, u vođstvu je Rins, iza njega su Marquez, Martin, Marquez i Miller. za njih svoju bitku za četvrtu, petu i šestu poziciju vodili su Bagnaija, Quartararo i Binder.

Foto: Yamaha

U trećem krugu Quartararo obilazi Bagnaiju za peto mesto i uspeva u tome. U četvrtom krugu se od trke  Honde padom oprostio Pol Espargaro. U petom krugu Quartararo je napravio prednost u odnosu na Bagnaiju, a Miller je obišao Marqueza i prešao na treće mesto. I drugi, stariji i uspešniji brat Espargaro, Aleix, trku završava u boksu nakon kvara Aprilije. Već krug kasnije, trka je bila završena za Morbidellija i Alexa Marqueza nakon pada.
Quartararo se na petoj poziciji primiče vodećoj četvorci na 20 krugova pre kraja, kada je trku padom završio i Cal Crtchlow. Za to vreme, Bagnaija drži svoju šestu poziciju koja mu je vše nego dovoljna da dođe do titule, ali Brad Binder se bori za svoj plasman i vreba priliku da obiđe Bagnaiju, što i uspeva u 8. krugu. Pored staze u Valensiji je i Valentno Rossi, iz čije vozačke akademije VR46 je izašao Bagnaija.

Foto: HRC

Sezonu pored staze završava i Marc Marquez pored staze u 11. krugu, a Quartararo se penje na četvrto mesto, A Bagnaija je na šestom mestu 17 krugova pre kraja. Za to vreme, Rins vodi, a prate ga Martin, Miller i Quartaro, što je za Bagnaiju bezbedan rasplet događaja.
Na 15 krugova pre kraja i Joan Mir se na Roproštajnoj trci za Suzuki, približava Baganiji i obilazi ga za šesto mesto, dok se Bagnaiji, kojem nedostaje krilo na prednjem delu, približavaju Oliveira i Marini. Quartararu, koji prilazi vodećoj trojci se približava Binder. I Vinales na drugoj Apriliji odustaje iz trke zbog kvara 12 krugova pre kraja, kada je padom trku završio  Joan Zarco.
Binder je na točku Quartararu i pitanje je trenutka kada će ga napasti, a Luca Marini napada Bagnaiju. Binder pretiče Quaratrara 10 krugova pre kraja trke, a obojica se približavaju vodećima.
Alex Rins odlično vozi na oproštaju od Suzukija u vodi 8 krugova pre kraja, kada je uspeo da ostvari osetniju prednost u odnosu na drugoplasiranog Martina. Marini pretiše Bagnaiju, koji pada na osmo mesto, a pršao mu je i Bastianini. Quartararo počinje da zaostaje, a Binder je na KTM-u u poteri za plasmanom na podijum. Pet krugova pre kraja, Binder uspeva da obiđe Millera i pređe na treće mesto, koji se od Ducatija oprašta padom u 22. krugu. Binder je u poteri za Martina za drugo mesto.
Dva kruga pre kraja ubedljivo vodi Alex Rins, a Binder prelazi na drugo mesto.

Foto: Suzuki

Potpuno zasluženo, pobednik poslednje MotoGP trke sezone 2022. je Alex Rins na Suzukiju koji se pobedom oprašta od MotoGP takmičenja. Rinsa ćemo sledeće godine gledati na Hondi, ali za tim LCR, a glavni pehar pripada Francescu Bagnaiji, koji je šampion sveta 2022. iako je trku u Valensiji završio na devetom mestu.

1
42
A. RINS
41:22.250
2
33
B. BINDER
+0.396
3
89
J. MARTIN
+1.059
4
20
F. QUARTARARO
+1.911
5
88
M. OLIVEIRA
+7.122
6
36
J. MIR
+7.735
7
10
L. MARINI
+8.524
8
23
E. BASTIANINI
+12.038
9
63
F. BAGNAIA
+14.441
10
21
F. MORBIDELLI
+14.676

 

Next: Lamborghini Huracan Sterrato spreman za premijeru