Site icon

Volkswagen će u EU prodavati vozila proizvedena u Kini

Volkswagen će vozila svoje marke Cupra prozvedena u Kini prodavati u Evropi, što je recept koji su usvojili i drugi proizvođači

Volkswagen će modele pod markom Cupra proizvoditi u Kini, a uvoziti ih u Evropu, gde će ih nuditi evropskim kupcima. Kao razlog za ovakav potez Volkswagen Grupe Automotive News Europe navodi nedovoljne proizvodne kapacitete u Evropi, kojima bi se zadovoljila potražnja.
Iako zvuči čudno, ovakav model proizvodnje u Kini a prodaje u Evropi već je usvojilo i sprovelo nekoliko velikih svetskih proizvođača. Tesla, BMW i Renault svoje modele Model 3, iX3 i Spring koje nude u salonima u Evropi, proizvode u Kini.
Konkretno, Volkswagen Grupa će novi crossover model Cupra Tavascan uvoziti iz Kine. Volkswagen Grupa zvanično je saopštila da je Anhui pogon u trenutku planiranja proizvodnje već bio adekvatnog kapaciteta i tehnologije. Za sada, iz Wolfsburga nema najava da bi se i neki drugi model za evropske kupce mogao proizvoditi u Kini.
Cupra Tavascan je kao električni koncept crossovera prikazan 2019., a kompanija je zvanično protvrdila da će ovaj model u serijskoj proizvodnji i prodaji biti od 2024. godine. Cupra Tavascan je postavljena na modularnu MEB platformu za električna vozila VW Grupe, na kojoj se nalazi i cela VW ID. porodica. Seatova sportska marka Cupra je serijsku verziju Tavascana na kratko prikazala ove godine na “Unstoppable Impulse” događaju uporedo sa osvežnenim modelima Formenton, Born i Leon. U međuvremenu, Cupra Tavascan je u fazi testova, a nedavno je “uhvaćen” prototip Tavascana “kamufliran” u VW ID.4.
Kao i koncept iz 2019. godine, Cupra Tavascan će u najsnažnijoj verziji imati konfiguraciju sa dva elektromotora sa preko 300 KS. U svakom slučaju u ponudi će biti i drugačije pogonske opcije, ali svakako treba očekivati da Cupra Tavascan bude “najsportskiji” električni crossover u ponudi VW Grupe. Kada bude počela proizvodnja u Anhui pogonu, to će biti treći pogon VW-a u Kini koji radi modele na MEB platformi.

Next: Mazda MX-5 osvežena za 2023. godinu