Site icon

Alfa Romeo Giulia SWB Zagato je kupe dvosed

Alfa Romeo Giulia SWB Zagato je predstavljena kao sportski kupe dvosed a bazirana je na Quadrifoglio GTAm platformi

Alfa Romeo Giulia SWB Zagato je predstavljena kao sportski kupe dvosed. Ovaj model je dosta dugo najavljivan pre nego što je ugledao svetlost dana. Kao što sama SWB oznaka najavljuje, Alfa Romeo Giulia SWB Zagato bazirana je na platformi modela Giulia, ali sa skraćenim međuosovnskm razmakom, a svakako vredan pažnje je podatak da je osnova respektabilna. Radi se o Quadrifoglio verziji Giulije sa V6 motorom unapređenoj u GTAm specifikaciju, i to sa manuelnim šestostepenim menjačem. A Alfa Romeo Giulia SWB Zagato je pravi dvosed, zadnja klupa, makar i simbolična, potuno je elminisana.
Prednji deo modela Alfa Romeo Giulia SWB Zagato je kombinacija retro i modernog stila, a inspirisan je modelom Alfa Romeo SZ, uz LED svetlosne grupe preuzete od restilizovane Giulije. Zadnji deo podseća na Giuliju TZ, ali je je veliko zadnje krilo Giulije GTAm potpuno eliminisano. Sa druge strane, ispod zadnjeg odbojnika dodat je masivni spojler. Od apstraktnih detalja, na poklopcu motora su otvori, a krov je dobio blaga ispupčenja. Vrata nemaju nikave ručke na sebi, a otvaraju se pritiskom na dugme koje je se nalazi na B stubu. Praktično, svi paneli karoserije su redzajnirani i izrađeni kod karbonskih kompozita.
Srce Alfa Romeo Giulia SWB Zagato je twin turbo V6 zapremine 2.9 litara sa ozbiljnih 540 KS (398 kW) koji dostiže maksimalnih 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Pogon je na zadnjim točkovima, a snaga se umesto preko osmostepenog automatskog menjača iz GTAm verzije Giulije, isporučuje preko šestostepenog manuelnog menjača.
Do rađanja jednog i jednstvenog modela Alfa Romeo Giulia SWB Zagato došlo je na inicijativu Zagata, koji je želeo da proslavi 100 godina od prve saradnje sa Alfa Romeom, koja je započela još 1921. modelom Tipo G1, ali i privatne inicijative.
Alfa Romeo Giulia SWB Zagato je počeo da se rađa kada je milanski dizajn studio angažovan od strane poručioca iz Nemačke koji želi jedinstvene automobile. Isti kupac u svojoj garaži ima pored Zagata SZ i Alfe 8C Competizione i nekoliko Aston Martina koje je potpisao Zagato. Nakon sto je urađeno snimanje, Alfa Romeo Giulia SWB Zagato je isporučena vlasniku, ali bez ikakvog podatka o ceni koja je sigurno astronomska obzirom sa Giulia GTAm u Italiji košta skoro 190.000 evra.

Next: Porsche je počeo proizvodnju sintetičkog goriva