Site icon

Dakar Reli 2023 – Loeb treći put zaredom

Dakar Reli 2023 stigao je do 10. etape od 624 kilometra, a treći put zaredom najbrži je bio Sebastien Loeb

Foto: A.S.O./E. Vargiolu/DPPI

Dakar Reli 2023. je u svom drugom delu, a vozači i posade stigli su do 10. etape pustinjskog maratona, koja je bla duga 624 kilometra. Vest koja je nakon prethodne devete etape izazvala pažnju je informacija da je Carlos Sainz fabrički vozač Audija odustao od ovogodišnjeg Dakar Relija. Srećom njegovo povlačenje nije povreda nego strukturalni lom karoserije od ugljeničnih vlakana njegovog Audi RS Q e-tron E2, koji nije mogao biti popravljen.

Foto: A.S.O./E. Vargiolu/DPPI

A legenda reli staza iz Francuz, Sebastien Loeb po svemu sudeći imaće za čim da žali što u prvim etapama relija nije bolje čuvao pneumatike na njegovom BRX Prodrive Hunteru, zbog čega je izgubio mnogo dragocenog vremena. Francuz je došao do svoje treće uzastopne pobede na ovogodišnjem Dakar Reliju. Etapu je završio sa tri minuta prednosti ispred Mattiasa Ekströma jedinog preostalog vozača Audija i 5′:22” i Lucasa Moraesa, vozača tima Overdrive koji je u svojoj Toyoti Hilux drugoplasirani u generalnom plasmanu. Iako je 10. etapu Dakar Relija završio na četvrtom mestu, sa malo preko pet minuta zaostatka iza Loeba, Nasser Al-Attiyah je i dalje bezbedan u vođstvu sa 1h 21′:34” ispred Moraesa. Međutim, Moraesu druga pozicija nije tako sigurna obzirom da mu se Loeb približio na nešto manje od 15 minuta zaostatka koji se u pustinji Saudijske Arabije lako dobijaju ili izgube.

Foto: A.S.O./F. Gooden/DPPI

Ross Branch vozač tima Hero je 10. etapu Dakar Relija startovao kao 28. ali završio kao etapni pobednik sa 21 sekundom prednosti ispred Adriena Van Beverena na fabričkoj Hondi. Iako je ovo čak treća etapna pobeda Brancha vozača iz Botswane, problemi sa motociklom sa početka relija koštali su ga borbe za najviši plasman.

Foto: A.S.O. / C. Lopez

Ciljem je kao treći prošao Michael Docherty na HT Rally Raid Husqvarni, ali je nogo važniji plasman Kevina Benavidesa na fabričkom KTM-u, koji je četvrtim mestom na 10. etapi prešao u vođstvo u generalnom plasmanu sa 1′:29” prednosti ispred dosadašnjeg vodećeg Skylera Howesa, koji je 10. etapu završio kao 18. sa preko sedam minuta zaostatka iza pobednika. Ni Toby Price na KTM-u sa samo 2′:10” zaostatka nije daleko od borbe za pobedu.

Foto: A.S.O./E. Vargiolu/DPPI

U konkurenciji kamiona tragedija sa prethodne etape zasenila je sportske događaje sa 10. etape. Naime, vodeći u generalnom plasmanu Ales Loprais je udario jedno gledaoca koji je, da bi napravio bolju fotografiju, bio skriven od pogleda vozača ispod peščane dine. Na video snimku se vidi trenutak kada je Praga udarila gledaoca, međutim snimci kamera iz kabine potvrđuju da posada nikako nije mogla da vidi nastradalog. Šta više, gledalac od udarca kamiona nije zadobio ozbiljnije povrede, ali je tokom transporta do bolnice doživeo infarkt i preminuo.
Loprais se povukao iz relija, 10. etapu pobedio je Pascal de Baar koji vozi za Riwald Dakar Team, dok je u generalnom plasmanu u vođstvu Janus Van Kastern u Ivecu sa 22′:41” prednosti ispred Martina Vandenbrinka takođe u Ivecu.

Next: Sergio Perez ulazi u trke električnih čamaca