Site icon

Lucid predstavlja moćan i lagan elektro pogon

Lucid predstavlja moćan i lagan trkački elektro pogonski sklop od 469 KS koji teži samo 35 kilograma

Lucid predstavlja moćan i lagan elektro pogonski sklop od 469 KS koji teži samo 35 kilograma. Svaki iole veći proizvođač automobila svoje mesto traži i u auto-sportu kako zbog promocije tako i zbog prilike za testiranje naprednih tehnologija, koje se pre ili kasnije u modifikovanom oblku mogu naći i u serijskim drumskim vozilima. Lucid, koji je specijalista za električne automobile, svoje mesto je našao u trkama električnih vozila za koje je pripremio fascinantan elektro pogonski sklop. Iako Lucid to zvanično ne piše, nego deklariše vrhunsko takmičenje električnih jednoseda, reč je o Formuli E koja je upravo ušla u novu sezonu i to sa bolidima nove konstrukcije i pogona. A ključna reč je upravo u jednosedima koji od prve trke sezone 2023. imaju pogon i na prednjoj osovini, koji osim dodatne snage glavnom motoru na zadnjoj osovini, donose i dodatnu sposobnost rekupercije energije pri kočenju.
Lucidov pogonski sklop u jednom kućištu kombinuje elektromotor, diferencijal i inverter struje, a ceo sklop ima masu od neverovatnih 35 kilograma, obzirom na 469 KS koliko sistem ima. Prema Lucidu, rotor može da se zavrti do maksimalnih 19.500 o/min, a ima isti sistem namotaja i microjet sistem hlađenje kakvi se nalaze u serijskom modelu Lucid Air. Iako je ovaj elektro pogonski sklop fascinantan, Lucid ne želi da otkriva tehničke detalje i podseća da je u potpunom intelektualnom vlasništvu kompanije Lucid, koja ga i proizvodi u pogonu Lucida u Kaliforniji.

Foto: Lucid

Peter Rawlinson koji je CEO i CTO Lucida kaže: „Sa neverovatnom specifičnom snagom od 14.6 KS/kg i neverovatnu sposobnost rekuperacije energije, naš pogonski sklop će nastaviti tamo gde su u prethodnim sezonama započele revolucionarne baterije. Za Lucid, transfer tehnologija između sporta i serijskih automobila je dvosmeran. Novi pogonski sklop za trkačke automobile direktan je derivat pogonskog sistema razvijenog u kompaniji Lucid, i dokazan u svakom modelu Lucid Air. Uzbudljiva mi je pomisao da bi se neka rešenja za trkačke automobile mogla naći u našim serijskim putničkim automobilima“.
Sezona Formule E 2023 počela je 14. januara trkom u Meksiko Sitiju, a naredne dve trke voze se u Saudijskoj Arabiji u dva dana, 27. i 28. januara. Treća generacija bolida Formule E bi trebala biti dosta brža nego do sada, kao i maksimalna brzina koja je ograničena na 320 km/h.

Next: Porsche slavi 75. rođendan uz Vision 357