Site icon

Nastavlja se rat u Formuli 1

(Photo by Mark Thompson/Getty Images ) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210300498 // Usage for editorial use only //

Nastavlja se rat u Formuli 1 između FIA i Formula One Group, a trenutno se ne slažu ni oko čega

(Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202211191431 // Usage for editorial use only //

Nastavlja se rat u Formuli 1 između FIA i Formula One Group. Tačnije, ne samo da se nastavlja nego se zaoštrava, a tenzije unutar najbržeg cirkusa nastavljaju da rastu.. Prema najnovijim informacijama, Predsednik FIA Mohammed Ben Sulayem, je podsetio vlasnike Formule 1 da takmičenje pripada FIA i samo je iznajmljeno Formula One Groupu.
U osnovi, Formula 1 ima dva šefa. FIA je telo koje rukovodi sportom, dok je Liberty Media od 2017. kontroliše komercijalne interese. FIA je zadužena za bezbednost i sprovođenje pravila, a Formula One Group je zadužena za sve komercijalne aspekte sporta. Trenutno, FIA i Formula One Group su svađalice praktično oko svega vezanog za Formulu 1. Tenzije su počele da rastu još tokom prošle godine kada su se šefovi timova sukobili sa FIA kada je FIA počela da se meša u rešavanje problema poskakivanja bolida tako što je promenila pravila u toku sezone, a dogovor nije postignut ni oko zahteva timoba da se povisi limit budžeta.
Trzavice su nastavljene i produbljene kada šefovi timova nisu bili impresionirani načinom na koji je FIA reagovala tokom Velike nagrade Italije na stazi Monza i isticanja crvenih zastava, a nastavilo se o tokom trke za VN Japana, kada je na stazu izašlo pomoćno vozilo, pre nego što su svi bolidi napustili stazu, što je podsetilo na tragični udes Julesa Bianchija 2014. na istoj stazi.

Foto: Alex Bierens de Haan/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210230623 // Usage for editorial use only //

Najnovije neslaganje između FIA i Formula One Group je oko uvođenja 11. tima. Ben Sulayem zagovara proširenje grida, uz pitanje: „Kako možemo odbiti jedan General Motors“. Sa druge strane, timovi i Formula 1 uopšte nisu oduševljeni idejom o povećanju broja timova i žele ga zadržati na sadašnjih 10, pre svega kako se zarada ne bi delila na više učesnika. A rasprave se nastavljaju i rastu nakon informacije koju je objavio Bloomberg, a koja sugeriše da je fond Suverena Saudijske Arabije zainteresovan za kupovinu Formule 1 za 20 milijardi dolara od Liberty Media, ali koju su šefovi Formule 1 odbili. Ben Sulayem je razljutio šefove F1 svojim komentarom da je cena od 20 miliona dolara „naduvana“, na šta su dodali da je predsednik FIA prekoračio svoja zaduženja i ovlašćenja.
Međutim, Ben Sulayem, ili barem FIA imaju šta da kažu prilikom prodaje i mogu diktirati kome će F1 biti prodat. Prema navodima nemačkog Auto, Motor und Sporta: „ FIA ne sme da se meša u komercijalne odluke, ali upravljanje Formulom 1 nije tako jednostavno kao što zvuči. Ukolko bi komercijalna prava bila prodata mogla bi na snagu stupiti Don King klauzula. Ova posebna klauzula u ugovoru nazvana je prema legendarnom promoteru boks mečeva Donu Kingu, a prema njoj FIA uvek može da stavi veto na moguću promenu vlasništva“. Najjednostavnije rečeno, FIA je Bernieu Ecclestoneu dodelila pravo da komercijalno koristi Formulu 1 2000. godine na rok od 100 godina, a Ecclestone je svoja prava prodao američkoj kompaniji Liberty Media. Ben Sulayem je kasno rekao: „Formula 1 je naša, samo smo je iznajmili. Za sada, postoje spekulacije o mogućoj prodaji, ali FIA mora imati pravo glasa i biti u prilici da ponudi savet“.
Smirivanje uzburkanih voda u Formuli 1 trenutno nije ni na pomolu, naprotiv…

Next: Toyota dobila novog šefa umesto Toyode