Site icon

Formula 1 – Toto Wolff je milijarder

Formula 1 – tek da bi bolje razumeli zbog čega se Toto Wolff nervira kada njegovom timu ne ide…

Foto: Mercedes-AMG Formula 1 team / Jiri Krenek

Formula 1 je prvo biznis pa onda sport. To je odavno poznato. Tačnije, Formula 1 je sport koji je pretvoren u ozbiljan biznis u kojem se okreće ogroman novac. Svojevremeno, bivši šef Formule 1 Bernie Ecclestone, kada su vlasnici i šefovi timova umeli da kukaju više nego što mu se to dopadalo, umeo je da kaže: “Pa šta više hoće, učinio sam ih bogatim ljudima”. Naravno, kao i u svakom biznisu, bilo je i onih koji su neslavno propali.
Šefa tima Mercedes-AMG se s vremena na vreme može videti kakvo vrlo žustro i emotivno reaguje na događaje koji ne idu na ruku njegovom timu, što je iz sportskog aspekta Formule 1 potpuno razumljivo, ali po vestima koje je upravo objavio Forbes, reakcije Wolffa su više vođene finansijskim nego sportskim “emocijama”.

Foto: Mercedes-AMG Formula 1 Team – LAT Images

Prema Forbesu, bogatstvo Tota Wolffa je upravo prešlo magičnu brojku od milijarde dolara. I sam nekada vozač – trkač, koji je kacigu zamenio biznisom u auto-sportu, Wolff je u jedinstvenom položaju u odnosu na svih 10 timova koji se takmiče u šampionatu Sveta Formule 1. On je jedini i šef tima i suvlasnik tima koji vodi. Tek da podsetimo, Mercedes-AMG F1 tim je u ravnopravnom vlasništvu Wolffa, Daimlera (vlasnika Mercedes-Benza) i hemijskog giganta Ineos. Šta više, sadašnje vlasništvo tima mu nije prvo i već je bio delimični vlasnik tima Williams, kroz koji je ušao u svet Formule 1. Njegov tim je već ušao u istoriju Formule 1 obzirom da je nanizao osam uzastopnih konstruktorskih i sedam vozačkih titula u periodu od 2014. do 2021. Čak i pored činjenice da u poslednje dve godine Mercedes-AMG F1 tim ne postiže tako brilijantne rezultate, vrednost tima i dalje reste, obzirom da popularnost i vrednost kompletne Formule 1 raste iz dana u dan, trenutno je, verovatno, veća nego ikada. A procvat popularnosti nakon ozbiljne krize u koju je Formula 1 upala, može da zahvali hvaljenom i osporavanom dokumentarnom serijalu Drive to survive, koji je pokazao svu moć medija, medijskog prisustva, ali i spletkarenja, zakulisnih radnji svega onoga što u F1 postoji, ali do Drive to survive nije bilo javno.
Na kraju, jasno je zbog čega je Wolff, novopečeni milijader, najveći opozicionar dovođenju novih timova u Formulu 1. Svoj deo kolača ne želi da deli ni sa kim i ne više nego što trenutno mora da ga deli, a to je trenutnih 10 timova.

Next: Ram 1500 REV ima autonomiju od 800 kilometara