Site icon

Formula 1 – Sainz kandidat za sedište u Audiju?

Audi Formula 1 // Foto: Audi Media Centar

Formula 1 – Sainz je kandidat za sedište u Audiju najnovija je spekulacija koja kruži padokom F1

Foto: Audi Media Centar

Formula 1 – Sainz je kandidat za sedište u Audiju najnovija je spekulacija koja kruži padokom F1. Iako do početka sezone Formule 1 2026. godine ima još relativno mnogo vremena, spekulacijama, razgovorima i pregovorima u F1 nikad nema kraja. Aktuelni vozač tima Alfa Romeo Sauber tvrdi da želi da ostane u timu i nakon 2026. i, de facto, preuzimanja tima od strane Audija. Finac trenutno ima 33 godine, mnogo iskustva u svojoj karijeri i svakako bi mogao doneti određeni kvalitet početku Audi Formula 1 tima. Čak ni Audi ne tvrdi drugačije, i Bottasa vidi kao validnu vozačku opciju. Uveliko se spekuliše da bi mu timski kolega mogao biti Mick Schumacher, koji u svoje dve godine u bolidu Formule 1 nije pokazao dovoljno da bi mu bio priznat nadprosečan talent i bila obezbeđena budućnost. Doduše, uz Totta Wolffa kao menadžera, i trenutnu poziciju rezervnog vozača tima Mercedes-AMG, a i obzirom na mladost i čuveno prezime, Mick možda i može da se nada sedištu.

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Međutim, najnovije spekulacije su u prvi plan izbacile novo ime kao kandidata za vozača tima Audi F1. Švajcarski magazin Blick objavio je spekulaciju da bi Carlos Sainz mogao biti vozač Audija. Naime, Sainz sve više postaje svestan da će pored Charlesa Leclerca u Ferrariju teško doći do prilike da se bori za titulu, a njegov ugovor sa Ferrarijem ističe na kraju sledeće, 2024. godine. Šta više, Blick piše da je Sanz visoko na listi želja šefa tima Sauber Andreasa Seidla, i da želi da ga iz Ferrarija dovede u svoj tim, koji raste. Za sada, Sauber je drugi najmanji tim na gridu Formule 1 po pitanju broja zaposlenih sa 530, a manji je jedino Alpha Tauri. Međutim, to će uveliko i brzo da se menja, a Seidl među zadacima ima i formiranje kvalitetnog i snažnog tima.
A ne treba zaboraviti ni da Carlos Sainz senior, dvostruki WRC šampion sveta i višestruki osvajač Dakar Relija ima dugogodišnje i duboke veze sa Volkswagen Grupom, kao i da je aktuelni fabrički vozač Audija u Rally Raid šampionatu sveta.
CEO Audija Markus Duesmann kaže da tim ni sa kim trenutno ne pregovara, ali da se razgovara sa mnogima i da je tim svestan važnost kvalitetnog vozača. “Nas svakako zanima vozač koji je Nemac, ali sa Schumacherom za sada nema konkretnih pregovora. Nacionalnost vozača nas ne obavezuje”, kaže Duesmann.
U međuvremenu, Audi ove nedelje po prvi put promoviše svoj tim Formule 1 u Kini pod sloganom “ F1 Power made in Germany”. Duesmann je u Šangaju, na salonu automobila izjavio da je autosport u genima Audija, i da je kompanija sigurna da će Formula 1 pojačati sportski fokus marke. “Formula 1 globalno raste svojim uticajem, a naročito među ciljnim grupama mladih ljudi, a pogotovo na našem glavnom tržištu – Kini”, rekao je Duesmann.

Next: Formula 1 – Honda ide u Aston Martin?