Site icon

MotoGP – Velika nagrada Španije Bagnaiji

MotoGP trka, četvrta u sezoni 2023. za Veliku nagradu Španije vožena je na stazi Herez Angel Nieto

Foto // Gold & Goose / Red Bull Content Pool // SI202304291096 // Usage for editorial use only //

MotoGP trka, četvrta u sezoni 2023. za Veliku nagradu Španije vožena je na stazi Herez Angel Nieto. Sa pol pozicije kreće Aleix Espargaro na fabričkoj Apriliji koji je u sprint trci imao pad, sa druge Jack Miller na fabričkom KTM-u, a sa treće Jorge Martin na Pramac Ducatiju.
Najbolje je startovao Miller, za njim Binder, a iza njih Martin, a Espargaro je zgubio svoju prvu poziciju. Već u drugoj krivini pad su doživeli Quartararo i Oliveira. Već pre kraja prvog kruga Binder je preuzeo vođstvo.

// Gold & Goose / Red Bull Content Pool // SI202304291276 // Usage for editorial use only //

U prvom krugu trka je prekinuta zbog incidenta Quartarara i Oliveire, a u kojem je učestvovao i Bezzecchi. Quartararo je na nogama napustio mesto incidenta, ali je Oliveira odnet na nosilima. Krivac za incident je Quartararo koji je izgubio kontrolu nad Yamahom M1 i “pokupio” Oliveiru. Oliveira je prebačen u medicinski centar, a ove godine već drugi put je žrtva grešaka drugih. U Portimau je bio žrtva Marca Marqueza.
Nakon drugog starta u preostalih 23 kruga najbolje su krenuli Binder i Miller, a treću poziciju je zadržao Martin, kojeg Bagnaija obilazi već na polovini prvog kruga. U prvom krugu pada Alex Rins, pobednik prethodne trke, ali se vratio na začelje trke. Quartararo je kažnjen dugim krugom. Martin i Bagnaija ponovo vode bitku za treće mesto kao i u sprintu, a Miller preuzima vođstvo u trećem krugu. U međuvremenu, ponovo pada i Joan Mir.
U četvrtom krugu trke vodi Miller, a iza njega su Binder, Bagnaija, Martin, Espargaro, Marini, Zarco, Pedrosa. KTM-ov dvojac pravi malu razliku u odnosu na Bagnaiju, a Binder ponovo preuzima vođstvo.
U petom krugu Bagnaija oblazi Millera uz kontakt, a priliku pokušava da iskoristi i Martin, ali bez uspeha u prvom, ali zato uspešno u sledećem krugu i prelazi na treće mesto.
U sedmom krugu Miller uzvraća udarac Martinu i vraća se na treće mesto, a Martina obilazi i Aleix Espargaro. Bagnaija dobija nalog od direkcije trke da Milleru vrati poziciju, što odmah i čini. Na 17 krugova pre kraja Binder ima prednost od 0.8 sekundi ispred Millera, a Bagnaija je pod pritiskom Espargara, dok Martin pokušava da obiđe vozača Aprilije. Espargaro pravi malu grešku na kočenju, a priliku koristi Martin i prelazi na četvrto mesto u 12. krugu trke na Herezu.
Na polovini trke Miller se približava vodećem Binderu na 0.3 sekunde, a Zarco priprema napad na Espargara i uspeva obilaženje nakon još jedne greške Espargara.
Prva tri vozača su u ukupno 0.6 sekundi na 11 krugova pre kraja trke, vodi Binder, drugi je Miller, treći Bagnaija, koji u Ducatiju i nema tako veliku brzinu u odnosu na KTM, barem u srednjem delu trke. Miller pravi još jednu grešku, a Bagnaija ga obilazi u 16. krugu i to dosta lako.

Foto // Gold & Goose / Red Bull Content Pool // SI202304284290 // Usage for editorial use only //
Foto: Ducati media center

Na osam krugova pre kraja Binder ima blagu prednost u odnosu na Bagnaiju, a Zarco pada, srećom bez posledica, a isto se dešava i Bezzecchiju, koji gubi vođstvo u šampionatu. Dani Pedrosa vozi sjajnu trku i na šest krugova pre kraja je na sedmom mestu, dok je Bagnaija u poteri za Binderom na 0.10 sekundi zaostatka. I Mller pojačava tempo četiri kruga pre kraja. Bagnaija prelazi u vođstvo 3 kruga pre kraja, Binder je drug, Miller treći.
Pobednik MotoGP trke za Veliku nagradu Španije je Francesco Bagnaija na Ducatju, drugi je Brad Binder na KTM-u, a treći je ciljem prošao Jack Miller na KTM-u.

1
1
F. BAGNAIA
39:29.085
2
33
B. BINDER
+0.221
3
43
J. MILLER
+1.119
4
89
J. MARTIN
+1.942
5
41
A. ESPARGARO
+4.760
6
10
L. MARINI
+6.329
7
26
D. PEDROSA
+6.371
8
73
A. MARQUEZ
+14.952
9
30
T. NAKAGAMI
+15.692
10
20
F. QUARTARARO
+15.846

Next: MotoGP – Miguel Oliveira ponovo povređen