Site icon

Alfa Romeo tvrdi da ne žele svi džinovske ekrane

Alfa Romeo tvrdi da ne žele svi džinovske ekrane niti tronedeljnu vremensku prognozu u automobilu

Alfa Romeo tvrdi da ne žele svi džinovske ekrane niti tronedeljnu vremensku prognozu na instrument tabli svog automobila. To su zaključci istraživanja koje je sproveo Alfa Romeo. Mercedes-Benzov Hyperscreen nudi 142 cm ekrana, Cadillac Celestiq za 2.5 cm manje, a Lincojn Nautilus 20 cm manje. Među modelima sa ogromnim ekranima su Cadillac Escalade, Lucid Air i Buic LaCrosse. Alfa Romeo ima drugačije prioritete od ugradnje džinovskih ekrana u svoja vozila, ispitvanje tržišta koje je sproveo Alfa Romeo pokazalo je da kupci baš i ne žele ekran koji se proteže celom širinom armature.
Jean-Philippe Imparato, CEO Alfa Romea kaže da budući modeli neće dobiti velike ekrane. “Poštujem ono što Mercedes-Benz radi sa digitalnom tehnologijom, ali moju kupci ne žele metar širok infotejment u svojim automobilima, ili 200 raznih asistencija koje se mogu uključiti ili isključiti”, kaže Imaparato.
CEO Alfa Romea kaže da kupci ove marke žele da dobro voze svoj automobil a ne da znaju kakvo će će vreme biti u naredne tri nedelje. Imaparato kaže da će “cannocchiale” stil instrument table u Alfi ostati a biće mu pridodat veliku HUD. Zanimljivo je da je prvi čovek Alfe pomenuo i sliku “autotomobila duha” na prikazu HUD-a, tehnologije koja pomaže u boljem pozicioniranju vozila u saobraćaju i na drumu. Imaparato je otkrio da će prvi model Alfa Roemo sa novom instrument tablom i infotejmentom biti na novoj STLA Brain električnoj platfomi.
Prema aktuelnim standardima i merilima, modeli Alfa Romeo imaju male ekrane, uzimajući da Setlvio i Giulia imaju 8.8” ekrane, a Tonale nešto veći ekran infotejmenta dijagonale od 10.5”. Sva tri pomenuta modela imaju instrument table sa dijagonalom ekrana od 12.3”. Blizanac električnog Jeep Avengera pod markom Alfa Romea, koji će biti četvrti model u ponudi, najavljen je za 2024. godinu i biće prva električna Alfa.
I svojim prethodnim izjavama Imaparto je najavljivao da će budući modeli imati infotejment sa specijalnim mogućnostima i ekrane od preko 13”. “Nakon što budu seli u neki od budućih modela koji će stići 2025. vlasnici će biti upitani da li žele da voze automobil ili da automobil sve radi umesto njih”, što ruku na srce deluje lakše reći nego učiniti, ali osnovna ideja je imati jasnu sliku o tome ko vozi automobi, vozač ili samo vozilo.
Dok ne vidimo šta se nalazi iza najava šefa Alfe, marka je već najavila Quardrifoglio modele bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem sa pogonima i do 1.000 KS i baterije naredne generacije, koje će podržavati bežično punjenje. Pre toga, 30. avgusta biće otkriven Alfin supersportisa, još uvek sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Next: Formula 1 – novi format kvalifikacija na Hungaroringu