Site icon

Zenvo Aurora stiže sa 6.6 Quad turbo V12 motorom

Zenvo Aurora stiže sa 6.6 Quad turbo V12 motorom koji će uz pomoć hibrida stići do skoro 2.000 KS

Foto: Zenvo Press

Zenvo Aurora stiže sa 6.6 Quad turbo V12 motorom koji će stići do skoro 2.000 KS. Preciznije, Zenvo, danski proizvođač sportskih automobila, predstavio je svoj V12 motor sa četiri turbo kompresora, radne zapremine od 6.6 litara, koji trenutno ima 1.250 KS. Međutim, to je samo početak.

Foto: Zenvo Press

Zenvo za svoj novi model Aurora, koji će svetu predstaviti 15. avgusta, najavljuje da će iz istog V12 agregata dobiti ni manje ni više nego 1.850 KS, ali ipak uz pomoć hibridnog sistema. Model Aurora koji će se priključiti Zenvo TSR modelu je najavljen u martu mesecu ove godine, ali sa bi-turbo V12 agregatom zapremine 6.0 litara. Međutim, sada su iz Præstøa iz danske stigle malo drugačije vesti.

Zenvo TSR – foto: Zenvo Press

Za model Zenvo Aurora radna zapremina motora povećana je na 6.6 litara, a umesto dva, veštačkom disanju pomagaće četiri turbo kompresora. Masimalnih 1.250 KS dohvataće na 8.000 o/min, a limiter broja obrtaja je na 9.800 o/min. Za svoj model Aurora Zenvo najavljuje da će imati spektakularnu zvučnu kulisu kada se zavrti do maksimalnih obrtaja, kakvu nema nijedan motor na planeti zemlji.

Foto: Zenvo Press

Veliki V12 benzinac razvijen je u saradnji sa Mahle Automotive, sa Euro 7 standardima u vidu, kao i ispunjavanju standarda u SAD. Zenvov agregat je modularne konstrukcije pa će imati mogućnost smanjivanja na V8 i V6 konskrtukciju, a zanimljivo je da Zenvo V12 može da koristi i sintetička goriva za vožnju sa nultom emisijom.
U modelu Zenvo Aurora V12 će biti dopunjen hibridnim sistemom, čiji elektromotor će doneti dodatnih 600 KS. Iako će model Aurora biti predstavljen z amalo više od dve nedelje, 18. avgusta, proizvođač navodi da je u konstrukciji svog supersportiste u velikoj meri korišćen aluminijum i ugljenična vlakna kako bi masa vozila bila zadržana na minimumu.

Zenvo TSR-GT / foto: Zenvo Press

Takođe, Zenvo Aurora će imati pogon na svim točkovima, pa se može već sada pretpostaviti da če V12 pokretati zadnje, a elektromotor prednje točkove. Zenvo Aurora bi trebalo da dohvati magičnu granicu maksimalne brzine od 400 km/h, a proizvodiće se u dva paketa opreme – Agil i Tour. Zenvo će proizvesti ograničenu seriju od 100 Aurori, od čega je 30 već (navodno) prodato odmah po najavi modela u martu.

Next: Gori još jedan brod zbog električnog automobila?