Site icon

Aston Martin DB12 Volante ima krov od 8 slojeva

Aston Martin DB12 Volante ima platneni krov od 8 slojeva i maksimalnu brzinu identičnu kao kupe

Aston Martin DB12 Volante ima platneni krov od 8 slojeva i maksimalnu brzinu identičnu kao kupe. Upravo predstavljena Volante, odnosno kabriolet verzija DB12 je bila očekivana, nakon što je prelepi kupe osvoji što obožavaoce Aston Martina, što znatno malobrojnije kupce.
Najnoviji “topless” Aston Martin ima meki, platneni krov, ali kao što zdrava logika kaže, teško da se na sportskom automobilu maksimalne brzine preko 300 km/h može nalaziti bilo kakvo platno. Jednostavno, mora biti specijalno. Podaci koje je Aston Martin objavio uz premijeru DB12 Volante otkrivaju da ovaj model ima poprilično komplikovan meki krov izrađen od čak osam slojeva specijalnog platna, kako bi kabina bila što tiša u vožnji, ali i bezbedno izdržala aerodinamičke sile koje se javljaju pri velikim brzinama i koje poslovično pokušavaju da otkinu krov sa vozila.
Na modelu Aston Martin DB12 Volante krov se spušta ua 14 sekundi dok je za podizanje potrebno 16 sekundi, a obe operacije mogu se obaviti u vožnji do brzine od 50 km/h. Pored toga, da bi se spustio ili podigao krov na Aston Martin DB12 Volante, ne mora se biti u vozilu i držati pritisnuto dugme, nego se sela operacija može izvesti i uz pomoć daljinske komande, odnosno ključa. Doduše, jedini uslov je da se ključ nalazi u radijusu od dva metra od vozila.
Standarni krov za Aston Martin DB12 Volante je crne boje, ali kupci mogu poručiti (i doplatiti) za crveni, plavi pai kombinovano cno-srebrni krov, kako bi uklopili sa beskonačnim mogućnostima izbora boja karoserija i enterijera. A opcionali su beskonačni pogotovo ako se Aston Martin DB12 Volante poručuje preko Q by Aston Martin odeljenja namenjenog za jedinstvenu personalizaciju vozila, u koje su posebno dobrodošli kupci sa ekstremno dubokim džepovima.
Aston Martin DB12 Volante za svoj pogon ima 4.0 V8 twin-turbo motor sa 671 KS i 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Konstrukcija prenosa snage je “transaxle”, što znači da je osmostepeni automatski menjač smešten kod zadnje osovine koja ima diferencijal sa zatvaračem, a snaga od motora do menjača se isporučuje preko kardanskog vratila izrađenog od ugljeničnih vlakana. Do 100 km/h Aston Martin DB12 Volante ubrzava za 3.7 sekundi, a maksimalna brzina je 325 km/h kao i kod verzije sa tvrdim krovom. Standardne kočnice su čelične, 400 mm prečnika na prednjoj osovini i 360 mm na zadnjoj, a na spisku opcionala su i karbon-keramičke kočnice koje donose uštedu u masi vozila od 27 kilograma.
Kao i kupe, Aston Martin DB12 Volante ima novi infotejment sa ekranom osetljivim na dodir dijagonale od 10.25” i bežično povezicanje sa Apple CarPlay i Android Auto sistemima. Višenamenski ekran ipak nije potpuno preuzeo sve komande, pa su klasični prekidači ipaka zaduženi za najčešće korišćene funkcije kao što su provetravanje i klimatizacija. Audiofili standarni audio sistem sa 11 zvučnika od 390 W mogu zameniti opcionim Bowers&Wilkins sistemom sa 155 zvučnika i 1.170 W.
Isporuke Aston Martin DB12 Volante počinju već krajem ove godine.

Next: MotoGP – počeo je rat oko koncesija za Hondu i Yamahu