Site icon

Formula 1 – Alpha Tauri se menja za 2024. godinu

Formula 1 – Alpha Tauri se menja za 2024. godinu, personalno, organizaciono i po imenu tima uz veće ambicije

(Photo by Simon Galloway / LAT Images / Pirelli Media Library)

Formula 1 – Alpha Tauri se menja za 2024. godinu, personalno, organizaciono i po imenu tima uz veće ambicije. Nekadašnji Toro Rosso tim Formule 1, prekršten u ime model marke Alpha Tauri, u sledeću sezonu Formule 1 ući će kao praktično potpuno novi tim, sa potpuno drugačijim ambicijama. Do sada i formalno i neformalno juniorski tim velikog Red Bull Formula 1 tima, Alpha Tauri je pre svega bio zadužen za školovanje novih vozača namenjenih za glavni tim. Taj zadatak, na čelu sa Franzom Tostom 17 godina je radio više nego uspešno, a u svom pogonu stvorio je višestruke šampione Sebastiana Vettela i Maxa Verstappena i pobednike trka kao što su Daniel Ricciardo i Carlos Sainz.

(Photo by Zak Mauger / LAT Images / Pirelli Media Library )

Međutim, Alpha Tauri se za sledeću sezonu Formule 1 iz temelja menja. Iako je ideja o preseljenju tima iz Italije, iz Faenze u Englesku odbačena, sve ostalo će biti na drugačijim osnovama, a zvanično specijalni savetnik u Red Bullu Dr Helmut Marko kaže da je Alpha Tauri dobio precizne direktive šta i kako će da radi i više neće biti „originalnosti“, koje su tim dovele na niske grane, toliko niske da se spekulisalo i o prodaji tima.
Umesto Tosta, tim će voditi Laurent Mekies (koji dolazi iz F1 tima Ferrari), a CEO tima je postao Peter Bayer. Inženjeri i dizajneri tima Alpha Tauri više neće imati odrešene ruke da rade kako misle da treba i da manjkom novca za razvoj pravdaju slabe rezultate. Od sledeće godine bolidi Formula 1 tima čije ime se još uvek ne zna će imati delove Red Bulla, i maksimalno koliko pravila dozvoljavaju, a to nije malo, pogotovo uz činjenicu da Red Bull na raspolaganju ima svo znanje i talenat jednog Adriana Neweya i njegovog tima.

(Photo by Dom Romney / LAT Images / Pirelli Media Library)

Marko je vrlo izričit: „Sve što pravila dozvoljavaju, biće preuzeto od Red Bulla. Sinergija će biti maksimalno korišćena“, uz napomenu da već imaju identične motore i menjače, Honda do kraja 2025. a Red Bull-Ford Powertrains od početka 2026. godine.
Na kraju, ime Formula 1 tima iz Faenze neće biti Alpha Tauri. Još uvek nije zvanično objavljeno kako že se zvati, a za sada se spekuliše da će dobiti ime po novom generalnom sponzoru, modnom gigantu, kompaniji Hugo Boss.

Next: Nova Toyota Prius PHEV startovala na srpskom tržištu