Site icon

Formula 1 – Andretti ulazi u F1?

Formula 1 – Andretti ulazi u F1? Nije zvanično ali ima indirektnih indicija od tima koji nije uspeo da sebi obezbedi mesto

Rodin FZED / Foto: Rodin Cars Media

Formula 1 – Andretti ulazi u F1? Nije zvanično potvrđeno, ali ima indirektnih indicija od tima koji nije uspeo da sebi obezbedi mesto. Novozelandski Rodin Cars je zvanično saopštio da nije uspeo da na konkursu koji je za nove timove raspisala FIA sebi obezbedi mesto na gridu Formule 1. Formula Equal, LKYSUNZ i Hitech su grupe koje su pored Andretti Global i Rodin Cars konkurisale za jedno mesto na startnom poretku Formule 1.
Iako se tek očekuje da FIA izda zvanično saopštenje i odluku da li će, a ako bude ko će biti novi tim Formule 1, Rodin Cars je već izdao zvanično saopštenje u kojem stoji da nije prošao na konkursu i neće se takmičiti u Formuli 1.

Rodin FZED / Foto: Rodin Cars Media

U saopštenju Rodin Cars stoji pre svega da ne kritikuje odluku FIA, kao i da podseža zbog čega smatra da je trebao biti primljen u elitno automobilsko društvo Formule 1. David Dicker, vlasnik Rodin Cars navodi: “Zahvalni smo na prilici da učestvujemo u FIA procesu, i želimo sve najbolje Andreti Global na uspešnoj ponudi. Rodin Cars će ostati posveće pomeranju granica u auto sportu, i nastaviće potragu za savršenstvom u svetu trkanja“. Prema tome, Dicker je Andrettiju već čsetitao na uspehu, iako nije zvanično i direktno saopštio da je Andreti Global novi član porodice Formule 1.

Rodin FZED / Foto: Rodin Cars Media

U svom saopštenju, novozelandski milijarder je dodao da je plan Rodin Cars ponudio geografsku raznovrsnost (Novi Zeland kao zemlja koja se odavno ne spominje u Formuli 1, sve do nedavne pojave Liama Lawsona, uspešne zamene Daniela Ricciarda u timu Alpha Tauri) i garantovano ženu vozača, uz plan da jedno sedište nameni pobednici W Serije Jamie Chadwick.

Rodin FZED / Foto: Rodin Cars Media

Pored toga, kao svoje atribute Rodin cars je naveo sposobnost da kao nezavisan proizvođač automobila proizvodi sopstvenu pogonsku jedinicu u svom pogonu na Novom Zelandu, kao i posedovanje sposobnosti za obradu kompozita i sopstvene test staze. Rodin Cars je o mogućoj saradnji razgovarao i sa Formula 1 timom Ferrari, uz tvrdnju da finansiranje tima ne bi bilo problem zahvaljujući ličnom bogatstvu vlasnika. Na kraju, Rodin cars podseća da je kupio juniorski tim Carlin kako bi uspostavio opsežne juniorske programe u Formuli 4, Britanskoj Gformuli 3, Formuli 3 i Formuli 2.
Da li Andretti Global stvarno ulazi u Formulu 1, a kako se ranije procenjivalo to bi moglo biti već 2025. godine, saznaćemo tek kada se zvanično oglase FIA, Formula 1 ili sam Andretti Global.

Next: BMW Serije 5 i sa plug-in hibridima