fbpx

MotoGP – Marc Marquez napušta HRC

MotoGP – Marc Marquez napušta HRC i nakon mnogih spekulacija pokazala se istinita mogućnost da se nađe na Ducatiju

Foto // Gold & Goose / Red Bull Content Pool // SI202303240604 // Usage for editorial use only //

MotoGP – Marc Marquez napušta HRC i nakon mnogih spekulacija pokazala se istinita mogućnost da se nađe na Ducatiju. Španski vozač je imao više nego uspešnu karijeru sa markom Honda. Osvojio je čak 59 pobeda za japansku marku, tokom 11 godina koliko je proveo na Hondi i sa Hondom. Međutim, iako je na poslednjoj trci u Japanu konačno stigao do trećeg mesta i podijuma, zadovoljstvo pobede nije osetio još od 2021. godine, a trenutno je 15. u generalnom poretku MotoGP šampionata sveta.
Osmostruki šampiona sveta, od čega šestostruki i najjačaoj MotoGP konkurenciji nakon zvaničnog saopštenja da pre isteka ugovora, navodno vrednog čak 12 miliona evra godišnje, napušta HRC MotoGP je izjavio: “Hvala vam za ovo veliko putovanje. Tokom 11 godina podelili smo nezaboravne trenutke – šest MotoGP naslova prvaka sveta, pet dvostukih šampionskih titula, 59 pobeda, 101 plasman na pobednički podijum i 64 pol pozicije. Naporan rad, odlučnost i veze koje smo stvorili tokom godina, smeh i suze, teški momenti, sve je to bilo jedinstveno i neponovljivo iskustvo i veza. Bićemo razdvojeni, ali i dalje zajedno”.
Kasnije je na svojim društvenim mrežama dodao poruku koju je poslao svom HRC timu: “Ne znam odakle da počne, da li činim dobru ili lošu stvar. Ne znam šta će se dešavati u budućnosti, da li će ovo funkcionisati ili neće, ali znam šta smo zajedno postigli. Ovo je bila najteža osluka u mom životu, vođena srcem i hrabrošću. Moje srce će uvek biti uz vas, uvek ste me podržavati i uvek će te me podržavati. Ali, postoji jedna činjenica, ja želim da postzanem najbolji MotoGP vozač na svetu ponovo, i želim da u tome uživam. U knjizi koju ste mi poklonili piše: “Ako se ma Everest mogu popeti za tri dana, zašto bi se penjao pet dana”. Logično, za tri dana je mnogo rizičnije, može se pokazati nemoguće, ali ako ne pokušam neću ni uspeti”.
Marc Marquez će od sledeće godine voziti za, za njegove pojmove, mali statelitski tim Gresini, pored svog rođenog brata Alexa, ali na evidentno trenutno najboljem motociklu Ducati. Naravno, finansijski aspekti i konsekvence prevremenog napuštanja MotoGP tima Honda se za sada ne znaju, ali je sigurno da neće biti plaćen ni delić onoga koliko je bio plaćen u fabričkom HRC timu. Da li i koliko je samo Ducati “kumovao” Marquezovoj odluci, verovatno će se jednog dana saznati.
Ko će doći na Marquezovo mesto na Hondi RC 213V još se ne zna. Miguel Oliveira je jedan od najozbiljnijih kandidatata, ali i on bi morao pre vremena da raskine svoj ugovor sa RNF timom i napusti Apriliju. Nije tajna da su se šefovi HRC tima očajnički rastrčali po celom MotoGP padoku u potrazi za naslednikom Marqueza, tim pre što na kraju ostaju i bez Alexa Rinsa koji prelazi na Yamahu. Najveći problem u dovođenju novog vozača je pitanje da li će za sledeću sezonu Honda biti konkurentna sa svojim motociklom. Evidentno, ove godine svojim vozačima RC 213V doneo je samo padove i probleme. Johan Zarco dolazi u LCR tim, a pojavila se mogućnost da preko noći bude transferovan u fabrički HRC tim. Nije tajna da je Hoda pokušala da dovede zvezdu Moto 2 šampionata Pedra Acostu, ali bezuspešno.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Johan Zarco na Ducatiju sledeće sezone

Johan Zarco će se u sezoni 2020. naći na Ducatiju koji će voziti za ...

Rossija brine elektronika

Počela je druga runda predsezonskih testova, a Valentino Rossi je zabrinut zbog problema sa ...

Dovi se borio, Marquez pobedio, Yamaha iznenadila

Još jedna sjajna predstava i borba u Moto GP-u pripala je Marquezu, ali i ...

Prvi red za dva Ducatija u Aragonu

Da li su Ducati i njegovi fabrički vozači kasno ušli u formu ove sezone? ...

Ipak srećan završetak za Norton?

Da li je saga sa legendarnom markom motocikala Norton ipak dobila srećan kraj, a ...

MotoGP – Bastianini do pobede za tim Gresini

MotoGP je dobio još jednog novog pobednika iz malog privatnog tima Gresini čiji osnivač ...