Site icon

WSBK – Bautista sa 7 kilograma balasta

WSBK – Bautista sa 7 kilograma balasta na Ducati Panigaleu kaže da se razlika oseti nakon prvih testova

WSBK // Alvaro Bautista // Foto: Ducati.com

WSBK – Bautista sa 7 kilograma balasta na Ducati Panigaleu kaže da se razlika oseti nakon prvih testova u Herezu. Alvaro Bautisa je odbranio titulu Šampiona Sveta u Superbajku i zadržaće svoj broj jedan, ali sezona za njega još nije završena. Na dvodnevnom postsezonskom testu u Herezu Bautista je prvog dana doživeo pada, ali je drugog dana uspeo da izveze 58 merenih krugova. Ono što je bilo važno za ovaj test je činjenica da će zbog svoje sitne građe Bautista prema novim WSBK pravilima morati da nosi balast na svom Ducati Panigaleu. U Herezu je vozio sa sedam kilograma balasta i kaže da se razlika u ponašanju njegovog Superbikea i te kako oseti.
„Ovo je bio jako važan test za nas zato što smo dodali 7 kg na motocikl. Evidentno, drugačije se ponaša Ducati Panigale, pogotovo u brzim krvinama. Mučio sam se da skrenem u krivinu i održavam putanju kroz krivinu – veća je inercija i vuče me napolje iz krivine. Probali smo više rešenja, uključujući i novi agregat i sada imamo jasniju sliku. Sledeće je da analiziramo podatke tokom zime i počnemo da radimo na postavci motocikla. I na kočenjima, pogotovo sa velikih brzina osetio sam razliku zbog balasta. Cilj nam je da povratim osećaj sa balastom kakav je bio bez njega. Probaću tokom zime da nabacim koji kilogram, ali teško da mogu dovoljno nadoknaditi“, kaže Bautista, WSBK šampion 2023.

WSBK // Alvaro Bautista // Foto: Ducati.com

Iako je zaostao 1.5 seknundi za najboljim vremeno koje je postigao Remy Gardner, Bautista kaže da je miran i da će problem koji za sada vide rešiti postavkom ogibljenja Ducati Panigalea. „Nadam se da ću se do sledećeg vikenda potpuno oporaviti od pada i prebaciti se u MotoGP mod za trku u Maleziji, na kojoj ću voziti Ducati GP23. Sepang je za mene bonus i uopšte ne sanjam o sjajnom rezultatu. Konkurencija je vrlo ozbiljna i ne optrećujem se time da budem među najboljima“.
Bautista kaže da je nivo konkurencije u WSBK visok i biće još viši sledeće godine. „Znao sam da će Nicolo Bulega biti brz (postigao je drugo najbolje vreme na testu). On je mlad i snažan momak, i nije mu bio prvi put da vozi Superbike. Sa svoje strane Andrea Iannone (voziće za Ducati GoEleven WSBK od sledeće sezone) tim je bio nepoznaninica nakon četiri godine pauze. Međutim, pokazalo se da je jak (šesto najbolje vreme). Mora samo da uđe u dobar ritam za trke, a njegov talenat i brzina su tamo gde su i bili“, zaključuje Bautista.

Next: Formula 1 – Verstappenu pol pozicija u Brazilu