Site icon

Formula 1 – Maxu Verstappenu pobeda u Brazilu

Formula 1 – Maxu Verstappenu pobeda u Brazilu, borba dana između Fernanda Alonsa i Sergia Pereza

Formula 1 (Photo by Mark Sutton / LAT Images / Pirelli Press Area)

Formula 1 – Maxu verstappenu pobeda u Brazilu, ali borba dana pripada Alonsu i Perezu. Trka Formule 1 za Veliku nagradu Sao Paula vožena je na stazi Autódromo José Carlos Pace, dugoj 4.309 metara sa 15 krivina. Iz prvog startnog reda trebali su krenuti Max Verstappen pobednik sprint trke u Brazilu i Charles Leclerc u Ferrariju, iz drugog reda tandem tima Aston Martin, Lance Stroll i Fernando Alonso, a iz trećeg reda Lewis Hamiltion u Mercedes-AMG bilidu i Lando Norris u McLarenu. Carlos Sainz i kažnjeni George Russell činili su četvrti starni red.

Formula 1 (Photo by Mark Sutton / LAT Images/Pirelli Media)

Međutim, Leclerc zbog kvara huidraulike na Ferraruju izleće sa staze u krugu za zagrevanuje i udara u ogradu, čime završava svoju trku Formule 1 u Brazilu. Start trke koji je pripao Verstappenu u prvoj krivini doneo je sudar Magnussena i Albona i prekid trke nakon dva kruga iza vozila bezbednosti. U istom incidentu oštećenja su doživeli i Aplpha Tauri Ricciarda i McLarrn Oscara Piastrija, ali su tokom pauze timovi uspeli da ih poprave i sreme ta novi start.

Formula 1 (Photo by Simon Galloway / LAT Images / Pirelli Media Area)

I u grugom startu Verstappne je poveo, Norris zadržao svoje drugo mesto, Fernando Alonso se probio na treće mesto, dok su iza njega bili Hamilton i Russel, a praktično svi vozači su krenuli na mekim pneumaticima. Sve do 12 kruga bolidi su u DRS vozu bez mnogo preticanja, ali Sergio Perez ipak uspeva da se probbijaprema čelu kolone. U 18. krugu obilazi Russela, a potom i Hamiltona za četvrto mesto.
Taktičko nadmudrivanje nastaje od 19. do 24 kruga, kada će ko menjati gume, ali svi prelaze na srednje tvrde. Perez u odlascima u boksove gubi poziciju na stazi od Hamiltona, ali ga ponovo obilazi. Poslednji na prvi zamenu guma odlaze Verstappen i Norris, koji bez problema zadržavaju svoje pozicije nakon promene guma. Carlos Sainz uspeva da obiđe Russela, a potom i Hamiltona za šesu poziciju.
Od 46 kruga počinje novo nadmudrivanje oko zamene guma, i svi prelaze ponovo na meke pneumatike, a pono poslednji menjaju vodeći, Verstappen i Norris u 56. krugu. Agonuja Mercedesa postaje još veća kada Russell zbog kvara odustaje pet krugova pre kraja, a Hamilton gubi pozicije i završava tek osmi.

Formula 1 / Foto Aston Martin Media Portal

U međuvremenu počinje borba dana. Perez počinje da pristiže Alonsa koji drži treće mesto od početka trke. Međutim, Alonso čini isto što je činio u Imoli 2006. godine kada je iza sebe dugo, uporno i uspešno držao Michaela Schumachera. Perez nema načina do obiđe Španca, iako je stalno blizu. Konačni rasplet dešava se u pretposlednjem 70. krugu, Perez uspeva da obiđe Alonsa, ali vozač Aston Martin Formula 1 tima ostaje dovoljno blizu da na početku poslednjeg kruga u drugoj DRS zoni povrati svoje treće mesto, zadrži ga do cilja i pobedi Pereza za 0.053 sekundi.
Konačni poredak trke Formule 1 za veliku nagradu Sao Paula je Verstappen za tim Red Bull, Norris za tim McLaren i Alonso za Aston Martin. Perez se morao zadovoljiti četvrtim mestom, a konačno je i Lance Strol odvezao dobru trku i završio na petom mestu.
Do kraja sezone ostale su još de trke, a sledeća se vozi u Las vegasu 18. novembra.

2023 F1 Sao Paulo Grand Prix – Rezultati trke
Poz Vozač Nac. Tim Vreme
1 Max Verstappen NED Oracle Red Bull Racing 71 Krug
2 Lando Norris GBR McLaren F1 Team + 8.277s
3 Fernando Alonso ESP Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team + 34.155s
4 Sergio Perez MEX Oracle Red Bull Racing + 34.208s
5 Lance Stroll CAN Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team + 40.845s
6 Carlos Sainz ESP Scuderia Ferrari + 50.188s
7 Pierre Gasly FRA BWT Alpine F1 Team + 56.093s
8 Lewis Hamilton GBR Mercedes AMG Petronas F1 Team + 62.859s
9 Yuki Tsunoda JPN Scuderia AlphaTauri + 69.880s
10 Esteban Ocon FRA BWT Alpine F1 Team + 1 Krug
11 Logan Sargeant USA Williams Racing + 1 Krug
12 Nico Hulkenberg GER MoneyGram Haas F1 Team + 1 Krug
13 Daniel Ricciardo AUS Scuderia AlphaTauri + 1 Krug
14 Oscar Piastri AUS McLaren F1 Team + 2 Kruga
George Russell GBR Mercedes AMG Petronas F1 Team DNF
Valtteri Bottas FIN Alfa Romeo F1 Team Stake DNF
Zhou Guanyu CHN Alfa Romeo F1 Team Stake DNF
Kevin Magnussen DEN MoneyGram Haas F1 Team DNF
Charles Leclerc MON Scuderia Ferrari DNF
Alex Albon THA Williams Racing DNF

 

Next: Formula 1 – da li je Mercedes – AMG „dream team“?