Site icon

MotoGP – Trackhouse Racing preuzeo RNF Aprilia tim

MotoGP – Trackhouse Racing je preuzeo RNF Aprilia Racing tim čime je stavljena tačka na dileme oko opstanka tima

MotoGP – Trackhouse Aprilia Racing Team // Foto: Piaggio Group Media

MotoGP – Trackhouse Racing je preuzeo RNF Aprilia Racing tim i time je stavljena tačka na dileme oko opstanka tima, koje su počele da poprimaju razmere sudskog spora. Bilo je opštepoznato da je RNF, satelitski MotoGP tim Aprilije u finansijskim problemima. Razlan Razali, vlasnik i šef tima na sve načine pokušavao je da spase svoj tim, a i svoj opstanak u timu, međutim nije uspeo. Pokazala se na delu sva nemilosrdnost vrhunskog motosporta.

Foto: Petronas RNF Yamaha MotoGP Racing Team

Podsećanja radi, pod imenom SRT (Sepang Racing Team) Yamaha Racing, kao korisnički tim motocikala Yamaha, mali malezijski tim uz podršku naftnog giganta Pertonas, postizao je fantastične rezultate u MotoGP šampionatu i izrodio šampiona sveta Fabia Quartarara, a Franku Morbidelliju obezbedio motocikl i podršku kojom je došao do titule vicešampina sveta.

Foto: Petronas RNF Yamaha MotoGP Racing Team

Međutim, dovođenje Valentina Rossija u SRT, ali i odlazak Petronasa kao glavnog sponzora i izvora finansiranja za tim SRT značio je silaznu putanju. Saradnja sa Yamahom kao dobavljačem motocikala se završila, a na mesto japanske marke došla je Aprilia, koja je RNF tretirala kao svoz satelitski tim i izvor zlata vrednih podataka sa trkačkih vikenda. Međutim, kada nema adekvatnih rezultata nama ni dovoljnih finansija, a Razali je bio prinuđen da proda delove vlasništva svog tima.

MotoGP – Trackhouse Aprilia Racing Team// Foto: Piaggio Group Media

Kraj MotoGP sezone 2023. označio je i kraj tima RNF, a jedan od sponzora tima, CryptoDATA (koji je prošle godine preuzeo 60% tima RNF) počeo je da svojata tim i tvrdi da je legitimni naslednik koji će se takmičiti od početka MotoGP sezone 2024, međutim, zbog višetrukih kršenja pravila Dorna i IRTA nisu prihvatili prijavu CryptoDATA RNF MotoGP Tima za start u sezoni 2024.
Sada je i ova dilema rešena, a Aprilia će imati satelitski tim na stazi. U pomoć je uskočio američki kapital, odnosno Trackhouse Racing, koji je u autosport ušao pre tri godine sa svojim NASCAR timom. Motocikl Aprilia RS-GP već je predstavljena u novim, američkim bojama, koje su za inspiraciju imale boje nekadašnjeg MotoGP šampiona sveta Nickya Haydena, koji je 22. maja 2017. preminuo od posledica saobraćajnog udesa na biciklu.

MotoGP – Trackhouse Aprilia Racing Team// Foto: Piaggio Group Media

Justin Marks, vlasnik Trackhouse Racing kaže da je još uvek student u svetu auto-moto sporta, ali i da je veliki ljubitelj svih formi auto-moto takmičenja. Što se vozača tima Trackhouse Racing tiče, promena nema. Raul Fernandez i Miguel Oliveira su zadržali svoja sedišta i svoja radna mesta.
Praktično pred samu promociju novog tima koji će biti na startnom gridu prve MotoGP trke sledeće sezone, Dorna je saopštila da je uspela da reši sve sve potencijalne sporove i neslaganja sa RNF i CryptoDATA, i požele uspešna poslovanja na svojim poljima van MotoGP šampionata.

Next: Formula 1 – kalendar trka za sezonu 2024.