Site icon

McLaren dobija samo jednog vlasnika

McLaren dobija samo jednog vlasnika i to možda brže nego što je to javnost očekivala iako je poznato da je kompanjia u problemima

McLaren // Foto McLaren Media

McLaren dobija samo jednog vlasnika i to možda brže nego što je to javnost očekivala. Za sada se svodi na spekulacije, ali prilično utemeljene, da bi jedan od velikih akcionara mogao postati i jedini. U finansijskim krugovima govori se o tome da bi uskoro trebala biti objavljena zvanična vest da je Mumtalakat Holding Company otkupio sve akcije od dosadašnjih deoničara i postao jedini vlasnik britanske marke sportskih automobila. Mumtalakat Holding Company ima više nego dovoljno finansijske snage za tako nešto, obzirom da je ta kompanija zapravo fond bahreinskog Suverena, a i do sada je sa 60% bio većinski vlasnik kompanije McLaren Group. Navodno, predstavnici Mumtalakat Holding Company uveliko pregovaraju sa deoničarima oko otkupa.

McLaren // Foto McLaren Media

Pre godinu dana Mumtalakat Holding Company je imao skoro 60% vlasništva u McLaren Group, koje je tokom 2023. godine dodatno uvećao. Mumtalakat Holding Company i drugi investitori bili su glavni izvor novca za McLaren Group poslednjih nekoliko godina, i zapravo veštačka pluća kompanije koja je u stalnoj borbi za opstanak proizvodnje koja je imala brojne prepreke, a samim tim i za likvidost.
Krajem 2022. gdoine McLaren Gropu je bio prinuđen da proda deo svoje kolekcije istorijskih automobila, kako bi finansirao završetak razvoja novog supersportiste Artura, koji je značajno kasnio. Navodno, Mumtalakat Holding Company je za pomenute istorijske automobile platio preko 115,5 miliona evra, uključujući i pobednički McLaren F1 bolid.

McLaren // Foto McLaren Media

Kao i mnogi drugi, McLaren Group (ne treba ga mešati sa McLaren Formula 1 timom, koji je odvojena kompanija) je imao velikih problema sa snabdevanjem komponentma izazvanim Covid-19 pandemijom. Zbog obustavljene ili značajno otežane proizvodnje McLaren je tonuo finansijski, pa je čak prodao svoj centar u Wokingu, zajedno sa F1 fabrikom u aprilu 2021. i odmah ih iznajmio od kupca na 20 godina. Time je obezbedio svežih 220 miliona evra.
Od jula 2022. do oktobra 2023. McLarn Group je od raznih investitora prikupio 695 miliona evra i to nakon što je poslovnu 2022. godinu kompanija završila sa 385 miliona evra gubitaka.
McLaren Group već neko vreme prolazi kroz reorganizaciju, kako bi pojednostavila svoje poslovanje. Na CEO poziciju, u julu 2022., postavljen je Michael Leiter, koji je nekoliko meseci nakon imenovanja zvanično rekao da su prošli modeli bili “nezreli”, odnosno nedovršeni do kraja.
Jedan vlasnik, koji bi mogao biti Mumtalakat, trebao bi doneti stabilnost kompaniji i jednostavniji proces odlučivanja. Sa druge strane McLaren Racing je je zadužen za takmičenje u Formuli 1 i ima sopstvenu grupu privatnih investitora.
Vesti o eventualnom preuzimanju McLaren Group od strane Mumtalakata mogli bi čuti vrlo brzo.

Next: Mini Srbija predstavio novi Mini Cooper i Mini Countryman