Site icon

Najsnažniji električni Nissan Nismo je Ariya

Najsnažniji električni Nissan Nismo je Ariya koja ima i veštački zvuk, ali od Formule E

Nissan Ariya Nismo

Nasnažniji električni Nissan Nismo je Ariya koja ima i veštački zvuk, ali od Formule E. Nakon sada već ostarelog ali i dalje atraktivnog GT-R-a, nove Z serije i Skylinea koji se prodaje samo u Japanu, Nissan je na salonu u Tokiju predstavio četvrti Nismo model, koji nema motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Ariya Nismo je prikazana i nije koncept, nego serijski model sa posebnim dodacima na karoseriji i znatno više snage.

Nissan Ariya Nismo

Nissan planira sa svoj električni crossover u najsnažnijoj Nismo varijanti prodaje u dve verzije. Bazna Ariya Nismo imaće 365 KS i 560 Nm iz dva elektromotora koji se napajaju iz baterije od 66 kWh. Snažnija Nissan Ariya Nismo ima 430 KS, 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta i znatno veću bateriju kapaciteta od 91 kWh.

Nissan Ariya Nismo

Iako u sportskoj Nismo verziji, Ariya nije baš lagana, što je i za očekivati od elektro pogona. Slabija verzija već ima 2080 kilograma, a snažnija, sa većom baterijom čak 2.220 kg. Iako se pohvalio snagom i baterijama, Nissan je ostao nem po pitanju performansi, pa možemo samo nagađati. Najsnažnija verzija Ariye do 100 km/h ubrzava za 4.9 sekundi, a ima 390 KS (doduše, takođe i 600 Nm), pa se od Nismo verzije očekuje bolje od toga.

Nissan Ariya Nismo

Nissan će Nismo verziju Ariye za japansko tržište “outi” u točkove od kovanog aluminijuma prečnika 20”, uz poširoke 255/45 R20 pneumatike, na obe osovine. Nissan obećava da Ariya Nismo ima bolju voznu dinamiku i preciznije i dinamičnije upravljanje. Pored toga Ariya Nismo dobija i novi Nismo mod vožnje koji donosi najoštriju isporuku snage i najdirektnije upravljanje, a opciono može imati veštački zvuk koji je generisan na osnovi zvuka Formule E.

Nissan Ariya Nismo

Nissan Ariya stiže na tržište gde su već Hyundai Ioniq 5 N i Kia EV6 GT, ali sa znatno manje snage. U enterijeru će imati sopstvene Nismo detalje i osobenosti, uključujući dubjla prednja sedišta.
Nissan Ariya Nismo nije prvi sprtski EV. Nismo bedž su već imali modeli Leaf, Leaf RC. Za sda znamo da od proleća u Japanu počinje prodaja modela Nissan Ariya Nismo, ali se za sada ne zna da li će biti ponuđen i kupcima u Evropi.

Next: Dakar Reli 2024 – Loebu i 7. etapa