Site icon

MotoGP – Liberty Media kupila MotoGP prava

MotoGP/ Foto Rob Gray (Polarity Photo)// GasGas Media

MotoGP – Liberty Media kupila MotoGP prava, čime je postala vlasnik komercijalnih prava na dva najviša auto i moto sporta

MotoGP/ Foto Rob Gray (Polarity Photo)// GasGas Media

MotoGP – Liberty Media kupila MotoGP prava, čime je postala vlasnik komercijalnih prava na dva najviša auto i moto sporta. Vlasnici Formule 1 Liberty Media potvrdili su kupovinu komercijalnih prava za MotoGP nakon opsežnih glasina o dogovoru. Američka medijska kompanija je kupila F1 2016. godine i sada je dodala svoj sportski portfolio kupovinom 86% udela Dorna Sports, ekskluzivnog nosioca komercijalnih prava za MotoGP. Vlasnici Formule 1 Liberty Media kupuju novu imovinu kako bi povećali sportski portfolio. Dorna Sports je do sada bio u vlasništvu Bridgepoint i Canada Pension Plan Investment Board-a, ali ga je sada kupila Liberti Media koja je potrošila 4,4 milijarde dolara na kupovinu komercijalnih prava F1 od CVC Capital Partners-a 2016.
Međutim, još uvek nije gotova stvar sa Liberty Media za koje se očekuje da će naići na probleme sa EU u vezi sa zakonom protiv monopola. CVC Capital Partners je ranije posedovao MotoGP, ali su bili primorani da prodaju prava od strane Evropske komisije, da bi kupili F1 2006. Liberty izveštava da su platili 4,2 milijarde evra sa MotoGP imovinom koja je dodata postojećim akcijama Formule 1 na NASDAQ.

MotoGP // Foto Gold & Goose / Red Bull Content Pool // SI202309090175 // Usage for editorial use only //

Američka kompanija takođe sugeriše da će posao biti završen do kraja ove godine „u zavisnosti od prijema odobrenja i odobrenja nadležnih organa za zaštitu konkurencije i stranih ulaganja u različitim jurisdikcijama“. Predsednik i izvršni direktor Libertija Greg Mafei je rekao: „Oduševljeni smo što smo proširili naš portfolio vodećih sportskih i zabavnih sredstava uživo akvizicijom MotoGP-a. „MotoGP je globalni šampionat sa lojalnom, entuzijastičnom bazom navijača, zadivljujućim trkama i finansijskim profilom koji stvara visok priliv novca. Karmelo i njegov menadžerski tim su izgradili veliki sportski spektakl koji možemo proširiti na širu globalnu publiku. Posao ima značajnu prednost, a mi nameravamo da razvijamo sport za MotoGP fanove, timove, komercijalne partnere i naše akcionare.” Izvršni direktor Dorne Karmelo Espeleta rekao je „Ovo je savršen sledeći korak u evoluciji MotoGP-a, i mi smo uzbuđeni zbog onoga što ova prekretnica donosi Dorni, MotoGP paddock-u i ljubiteljima trka. „Ponosni smo na globalni sport koji smo razvili, a ova transakcija je svedočanstvo vrednosti sporta danas i njegovog potencijala za rast. Liberti ima neverovatne rezultate u razvoju sportskih dobara i ne možemo poželeti boljeg partnera koji bi proširio MotoGP bazu obožavatelja širom sveta.”

Next: Proslava 65 godina modela Škoda Octavia i Felicia