Site icon

Formula 1 – Verstappen pobednik sprinta u Majamiju

Formula 1 – Verstappen pobednik sprinta u Majamiju, koji je doneo lepih borbi na stazi, ali i kazni

Formula 1 / Max Verstappen / Red Bull (Photo by Alexander Trienitz / LAT Images / Pirelli Newsroom)

Formula 1 – Verstappen pobednik sprinta u Majamiju. U sprint trku dugu 9 krugova na stazi dugoj 5.412 metara je sa pol pozicije startovao Max Verstappen u Red Bullu, dok je drugo startno mesto u srint kvalifikacijama obezbedio Charles Leclerc u Ferrariju, nakon što je jedinom slobodno treningu u Majamiju praktično napravio samo jedan krug, okrenuo se i ostao na stazi sa pregrejanim kvačilom nakon pokušaja da okrene svoj bolid u pravom smeru. Iz drugog reda startovali su Sergio Perez i senzacija sprint kvalifikacija Daniel Ricciardo u RB-u, dok su treći red obezbedili Carlos Sainz i Oscar Piastri u McLarenu.

Formula 1 / Daniel Ricciardo / RB (Photo by Alexander Trienitz / LAT Images // Pirelli Newsroom)

F1 Sprint na Floridi poveo je Max Verstappen, a Leclerce je zadržao voje drugo mesto dok se na treću poziciju, ispred Pereza probio Rocciardo. Međutim, već u prvom krugu nakon kontakta koji su imali Lewis Hamilton, Lando Norris, Fernando Alonso i Lance Stroll, iz trke ispadaju Norris i Stoll, Alonso mora u boks zbog probušene gume, a na stazu izlazi vozilo bezbednosti. Srećom, sva trojica bez prevelikih oštećenja na bolidima, koja se ne bi mogla poraviti do kvalifikacija za glavnu trku.

Formula 1 / Charles Leclerc / Ferrari (Photo by Mark Sutton / LAT Images // Pirelli Newsroom)

Trka je nastavljena u četvrtom krugu, Verstappen i Leclerc su brzo ostvaili preko sekunde prednosti, a Perez je u petom krugu prešao na treće mesto preticanjem Ricciarda, iza kojega su bili Sainz i Piastri.
Tokom trke je bilo lepih borbi između Lewisa Hamiltona i Kevina Magnussena (koji je preterivao u svojim odbranama i zaradio kazne), ali i odlične vožnje Ricciarda, koji se od petog kruga pa sve do cilja branio i odbranio od Sainza, i došao do plasmana na četvrto mesto. Pobednik Sprinta Formule 1 u Majamiju je Max Verstappen, drugi je Charles Leclerc, dok je treći Sergio Perez. Iako je liniju cilja prešao kao osmi, Hamiton je kažnjen sa 20 sekundi zbog prevelike brzine u pit lineu tokom SC perioda, tako da je uplasmanu pao na 16. mesto, što je gotovo pa kulminacija lošeg vikenda koji oba vozača tima Mercedes-AMG imaju u Americi. George Russell je završio na 12. mestu.
Da li zbog taktiziranja ili brzine, Verstappen nije ostvario ogromnu prednost ispred Leclerca, a vozač Ferrarija je uspevao da održava tempo Red Bulla. Zanimljivo je i da Sainz jednostavno nije imao dovoljno brzine da obiđe Ricciarda u RB-u, kao i Hamilton koji nije imao dovoljno brzine da obiđe Haas, iako je Magnussen branio poziciju kao da mu je život u pitanju. Doduše, takvim odbranama, koje postaju karakteristične, svom kolegi je Hulkenbergu je uspešno čuvao leđa. Hulkenberg, koji od sledeće sezone vozi za tim Sauber, odnosno budući Audi F1, ponovo je osvojio pene plasmanom na sedmo mesto.
Kvalifikacije za glavnu trku u Majamiju voze se od 22:00 časa, dok je start glavne trke Formule 1 na Floridi u nedelju takođe od 22:00 časova.

2024 F1 Miami Grand Prix – Rezultati sprint trke
Poz Vozač Nac. Tim Vreme
1 Max Verstappen NED Oracle Red Bull Racing 19 Krugova
2 Charles Leclerc MON Scuderia Ferrari +3.371s
3 Sergio Perez MEX Oracle Red Bull Racing +5.095s
4 Daniel Ricciardo AUS Visa Cash App RB F1 Team +14.971s
5 Carlos Sainz ESP Scuderia Ferrari +15.222s
6 Oscar Piastri AUS McLaren F1 Team +15.750s
7 Nico Hulkenberg GER MoneyGram Haas F1 Team +22.054s
8 Yuki Tsunoda JPN Visa Cash App RB F1 Team +29.816s
9 Pierre Gasly FRA BWT Alpine F1 Team +31.880s
10 Logan Sargeant USA Williams Racing +34.355s
11 Zhou Guanyu CHN Stake F1 Team Kick Sauber +35.078s
12 George Russell GBR Mercedes AMG Petronas F1 Team +35.755s
13 Alex Albon THA Williams Racing +36.086s
14 Valtteri Bottas FIN Stake F1 Team Kick Sauber +36.892s
15 Esteban Ocon FRA BWT Alpine F1 Team +37.740s
16 Lewis Hamilton GBR Mercedes AMG Petronas F1 Team +49.347s
17 Fernando Alonso ESP Aston Martin Aramco F1 Team +59.409s
18 Kevin Magnussen DEN MoneyGram Haas F1 Team +66.303s
DNF Lance Stroll CAN Aston Martin Aramco F1 Team 1 krug
DNF Lando Norris GBR McLaren F1 Team 0 krugova
Next: Formula 1 – Verstappenu pol pozicija u Majamiju