Site icon

WRC – Ogieru u Toyoti pobeda u Portugalu

WRC – Ogieru u Toyoti pobeda u Portugalu nakon brojnih odustajanja, kvarova i problema za vodeće

WRC / Toyota Gazoo Racing / Sebastian Ogier / Foto Toyota Gayoo Racing Media

WRC – Ogieru u Toyoti pobeda u Portugalu. Sebastijen Ogier je postao prvi vozač koji je u nedelju ostvario šest pobeda na WRC Vodafone reliju Portugal, pobedom sa 7,9 sekundi prednosti ispred rivala iu tima Hyundai Motorsport, Otta Tanaka. Francuz je sada najuspešniji vozač u 56-godišnjoj istoriji takmičenja, FIA svetskog reli šampionata 1973. godine. Ogier je ranije podelio rekord sa finskom WRC legendom Marku Alenom pre današnjeg trijumfa. Pet različitih vozača predvodilo je iscrpljujuću takmičenje na makadamu, koje se vozilo u blizini severnih portugalskih gradova Porto i Matosinjos i privukla desetine hiljada strastvenih navijača.
Ogier je osvojio prvo mesto tokom burne subote, tokom koje je njegov timski kolega u Toyoti GR Yaris Kalle Rovanpera izgubio vođstvo nakon što je završio u jarku poded puta, a Takamoto Katsuta se iz relija povukao sa slomljenim zadnjim oslanjanjem. Ogier je vodio ispred Tanaka u Hyundaiju i20 N sa 11,9 sekundi pred nedeljno finale sa samo četiri brzinca i ostao hladnokrvan kako bi držao Estonca na odstojanju, uzdigavši se visoko nad legendarnim skokom Fafe kako bi sa stilom zaokružio ovo peti reli WRC sezone.
„Nisam imao ništa protiv da budem izjednačen sa Marku Alenom“, nasmejao se Ogier. „On je legenda, ali sam mnogo godina slušao ‘kada ćeš oboriti ovaj rekord?’ Bio je to ne baš sjajan vikend za ceo tim, ali je bio dobar skup za nas i drago mi je što smo doneli bodove.
Drugo mesto je označilo Tanakov najbolji rezultat od ponovnog pridruživanja timu Hyundai. Dodatnih sedam bodova koje je zaradio za vrh u „Super Sunday“ klasifikaciji pomoglo je Tanaku da prestigne Adrijena Fourmauxa za treće mesto na tabeli šampionata.

WRC / Terry Neuvillw / Foto: Hyundai Motorsport Media

Što se tiče šampionata, Portugal nije bio tako loš za Thierri Neuville-a, koji je zauzeo poslednje, treće mesto na podijumu 1 min 1,9 sekundi iza svog kolege iz tima Hyundai . Belgijska zvezda Neuville povećala je prednost na 24 poena u odnosu na Elfina Evansa nakon što je Velšanin preživeo buran WRC vikend, završivši na šestom mestu nakon je prevazišao curenje rashladne tečnosti tokom poslednjeg dana. Fourmaux se popeo sa petog na četvrto mesto, preskočivši previše opreznog vozača tima Hyundai Danija Sorda na SS19. Mladi vozač tima M-Sport Ford završio je svih pet relija do sada ove godine, završavajući u pet najboljih u svim prilikama osim jednom. Evansovo curenje rashladne tečnosti primoralo ga je da odustane iz SS21, i da do cilja „dopuzti“ u EV režimu i po pitanju plasmana pogoršalo ono što je već bio izazovan WRC vikend za vozača GR Yarisa. U petak je njegov suvozač Skot Martin pribegao čitanju beleški o tempu sa mobilnog telefona nakon što je izgubio svoj radar na papiru, a posada nije uspela da postavi nijedno vreme na etapi da bi bila među tri najbolja.

Next: Prvi hibridni Porsche 911 debituje uskoro