Site icon

Bugatti Tourbillion je remek-delo

Bugatti Tourbillion je remek-delo i to ne samo po pitanju izgleda nego cele konstrukcije novog hiperautomobila

Bugatti Tourbillion

Bugatti Tourbillion je remek – delo i to ne samo po pitanju izgleda nego cele konstrukcije novog hiperautomobila. Iako bi se moglo pomisliti da je izraz šasija pogrešan, u ovom slučaju nije. Ispod panela karoserije nalazi se noseća konstrukcija izrađena od uglejničnih vlakana.

Bugatti Tourbillion

Bugatti je razvio potpuno novu šasiju za svoj novi Tourbillon hiperautomobil. Promena propisa i novi hibridni pogon značili su da francuski proizvođač automobila nije mogao ponovo da koristi platformu na kojoj su bili i Veyron i Chiron.

Bugatti Tourbillion

Rezultati su izvanredni, kao što se vidi na fotografijama i video snimku koji je Bugatti upravo objavio. Reći da su inženjeri imali izazov da sve upakuju u razumne dimenzije i zadrže idealan balans, bilo bi malo reći. Zadatak za Bugatti Turbilon je bio da ne bude mnogo veći od Chirona, ali sa V-16 motorom uparenim sa elektromotorom i menjačem sa dvostrukim kvačilom, prednjom osovinom sa dva elektromotora i baterijama za pokretanje cele stvari.

Bugatti Tourbillion

V-16 je duži od Bugatijevog starog W-16 motora, a kompletan elektro pogon zauzima jako mnogo mesta. Bugati je pomerio V-16 bliže zadnjem protivpožarnom zidu, a rezervoare za gorivo premestio bočno, sa obe strane karoserije. Baterije su konfigurisane u obliku slova “T” i smeštene iza sedišta i u centralnom tunelu, a sedišta se pomeraju bliže jedno drugom i fiksiraju na mestu kako bi se smanjila čeona površina vozila. Pedale i upravljač se vraćaju ka vozaču, a prednji elektromotor se nalazi odmah iza (malog) prtljažnika.

Bugatti Tourbillion

Uprkos svemu tome, međuosovinsko rastojanje Tourbillon-a je nešto više od jednog 2.5 cm duže od Chironovog, a linija krova je još niža. Važna inovacija za zadržanje veličine automobila pod kontrolom je difuzor od ugljeničnih vlakana koji se udvostručuje kao zadnja struktura za sudar, eliminišući potrebu za odvojenim elementom u formi poprečne grede.

Bugatti Tourbillion

Postoje i drugi neverovatni detalji. Tourbillion ima osam hladnjaka i koristi “skeletizovana” 3D štampana trouglasta oscilujuća ramena od Divergenta, kompanije koja stoji iza Czinger 21C.  Bugatti Tourbillion je prepun originalnih rešenja i nije preterivanje konstatovati da je pravo inženjersko remek-delo.

Next: MotoGP – novi timski transferi važnih ljudi